Govor

Marko Štucin

Hvala lepa, predsedujoči.

Torej, gre za prvi dvostranski sporazum med Evropsko unijo in Malezijo. Sporazum vsebuje pravno zavezujoče zaveze, ki so osrednji del zunanje politike Evropske unije vključno z določbami o človekovih pravicah, neširjenju orožja, boju proti terorizmu, mednarodnem kazenskem sodišču, migracijah in obdavčevanju. Znatno razširja obseg skupnega delovanja na gospodarskem in trgovinskem področju kot tudi na področju pravosodja in notranjih zadev. Sporazum prav tako vsebuje določbe za zaščito finančnih interesov Evropske unije. Pomembno bo prispeval k zaključku pogajanj o sporazumu o prosti trgovini. S političnega vidika pa je zelo pomemben korak h krepitvi vloge Evropske unije v jugovzhodni Aziji na podlagi skupnih vrednot kot so demokracija in človekove pravice. Na podlagi sporazuma bo ustanovljen tudi skupni odbor.

Za Slovenijo je ta sporazum seveda pomemben, ker predstavlja neko dodatno priložnost za krepitev vsestranskega sodelovanja z Malezijo, s katero je naše gospodarsko in siceršnje sodelovanje še vedno relativno skromno. V lanskem letu je slovenski izvoz v Malezijo znašal 24 milijonov evrov, uvoz pa 37 milijonov evrov. Slovenija Malezijo sicer diplomatsko pokriva iz Kambre, od letos pa imamo v Kuala Lumpurju tudi konzulat na čelu s častnim konzulom. Nezanemarljiva je tudi podpora, ki jo Malezija in vrsta drugih držav regije izkazuje spoštovanje mednarodnega prava, zlasti pomorskega, vključno s konvencijo Združenih narodov v pomorskem mednarodnem pravu.

Zdaj, kar se tiče samega besedila sporazuma, je bilo usklajeno znotraj delovne skupine Sveta Evropske unije za Azijo in Oceanijo v začetku prejšnjega meseca, na odboru stalnih predstavnikov pa bo obravnavano predvidoma danes, tako da na Svetu EU pa predvidoma prihodnji teden.

3. TRAK (VI) - 9.10

(nadaljevanje) Podpis s strani držav članic je predviden konec novembra, s strani Evropske unije pa bo podpis predviden ob robu vrha EU ASEAN, ki bo potekal 14. decembra 2022. To je to. Hvala.