Govor

Najlepša hvala za besedo.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Zdaj, jaz ne bom dolga, se mi pa zdi prav, da torej še sama opozorim, da smo 30. septembra v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke torej zahtevali sklic nujne seje Odbora za zunanjo politiko in sicer s pozivom, da se čim prej pristopi k Podpisu skupne izjave o neveljavnih in nezakonitih referendumih, ki jih organizira Ruska federacija na zasedenih ozemljih.

Zdaj, vsi veste, ker spremljate to situacijo, ki se dogaja v Ukrajini, med 23. in 27. septembrom so na ozemljih ukrajinskih regij torej potekali referendumi o priključitvi k Rusiji. Referendumi so se zgodili na vzhodu države, medtem ko so potekali oboroženi spopadi v državi. Tako Ukrajina, kot zahodne vlade, kot Združeni narodi, so to potezo takoj zavrnili, ker moramo vedeti, da je glasovanje na teh ozemljih nezakonito po mednarodnem pravu in zato so tudi vsi deležniki povedali, da jih ni mogoče imenovati kot nekakšen resničen izraz ljudske volje.

Zdaj, treba je tudi povedati, da so tudi v Ukrajini, v Kijevu povedali, da so ti, da so ti glasovi Moskve o pridružitvi Rusiji nični in ničvredni. Bela hiša je te referendume označila za nelegalne in za nelegitimne in tudi sporočila, da ZDA ne bodo priznale rusko priključenih območij v Ukrajini.

Zdaj, zakaj smo mi zahtevali sklic nujne seje odbora? Zaradi tega, ker takrat še sami niste podpisali kot predsednik odbora te izjave parlamentov, ki so se, ki so pač sopodpisnice, da tega dopisa pač, da so referendumi neupravičeni in da so, torej tudi niso, da so nezakoniti, niso po mednarodnem pravu, takrat se vi še niste pridružili temu podpisu, kasneje ste se, tako da se vam jaz zahvaljujem za ta podpis. Ste tudi včeraj nam poslali dopis, da so bile neki različni dopisi poslani vam in da ste se za to odločili, da šele 30. septembra, ki je bil tudi rok takrat dan, pač to izjavo podpišete. Tako da jaz se strinjam z vami, da tukaj zdaj ni potrebno, da imamo razpravo na tej točki, glede na to, da je vaš podpis pod ta dopis bil dan.

Bi pa tukaj samo še opozorila, da je pred kratkim zunanja ministrica gospa Tanja Fajon povedala, da je zelo zadržana do vstopa Ukrajine v zvezo Nato. Jaz mislim, da gre tukaj za precej nespametno in nespretno izjavo in moramo vedeti, da je devet držav Ukrajino podprlo v tej nameri in to je izjemnega moralnega pomena, tako da mislim, da bi mogoče v nadaljevanju kdaj lahko razpravljali tudi o teh vsebinah. Tukaj gre za zelo pomembne teme, vezane na ta odbor in seveda na vse, kar se dogaja v mednarodni javnosti v zvezi z vojno v Ukrajini.

Najlepša hvala, gospod predsednik.