Govor

Dobro jutro vsem skupaj, spoštovane in spoštovani!

Pričenjam 6. nujno sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da sem za današnjo sejo prejel opravičilo in sicer gospod Janez Janša je upravičeno odsoten. Obveščam vas pa tudi, da na seji kot nadomestni članice in člani sodelujejo naslednje poslanke oziroma poslanci: Andreja Živic zamenjuje poslanko Leno Grgurevič in pa Jožef Horvat zamenjuje s pooblastilom mag. Mateja Tonina.

Pozdravljam vse prisotne na seji!

Prehajamo na določitev dnevnega reda odbora. S sklicem seje ste prejeli tudi predlog dnevnega reda seje odbora, včeraj pa tudi predlog Poslanske skupine SDS za širitev dnevnega reda te seje.

Preden prehajamo na glasovanje, mi dovolite nekaj pojasnil in sicer 30. 9. smo s strani Poslanske skupine SDS prejeli zahtevo za sklic nujne seje Odbora za zunanjo politiko, s točko dnevnega reda, ki se glasi poziv k čimprejšnjemu pristopu k podpisu skupne izjave o neveljavnih in nezakonitih referendumih, ki jih organizira Ruska federacija na zasedenih ozemljih. Včeraj, 4. oktobra, torej 2022, pa smo prejeli predlog Poslanske skupine SDS za širitev dnevnega reda z enako vsebino točke, torej z naslovom Poziv k čimprejšnjemu pristopu k podpisu skupne izjave neveljavnih in nezakonitih referendumih, ki jih organizira Ruska federacija na zasedenih ozemljih.

V zvezi s tem vas obveščam, da sem prav tako včeraj 4. 10. predlagatelja zahteve za sklic nujne seje in članice in člane odbora z dopisom obvestil, da sem v roku prispeval svoj podpis pod omenjeno skupno izjavo. Torej predlagan sklep, ki je sestavni del zahteve za sklic nujne seje, je brezpredmeten. Ocenjujem torej, da na podlagi teh spremenjenih okoliščin tudi ni več osnove za sklic nujne seje odbora.

Toliko v pojasnilo, da se izognemo vsebinskim nesoglasjem, sedaj pa sem kot predsednik delovnega telesa seveda dolžan v skladu s 64. členom Poslovnika Državnega zbora dati na glasovanje predlog za širitev Poslanske skupine SDS, z omenjeno točko. / medsebojni pogovor/ Aha, samo da povem, zdaj, o predlogih v zvezi z dnevnim redom ni mogoča razprava, stališče, lahko pa sporočijo poslanske skupine, ki imajo tri minute in pa vi kot predlagatelji, imate pet minut.

Izvolite.