Govor

Tanja Fajon

Hvala lepa, predsednik.

Lepo pozdravljeni vse članice in člani odbora, vsi vabljeni in seveda gostje! Hvala tudi za uvodno predstavitev.

Kar zadeva Ministrstvo za zunanje zadeve. Cilj proračunskega načrtovanja temelji na strategiji zunanje politike, na koalicijski pogodbi in pa vseh prioritetah in ciljih, ki smo jih določili v dokumentih. V ta namen smo načrtovali sredstva po ciljih, najprej, da prispevamo k učinkovitemu multilateralnemu sistemu, krepitvi vseh aktivnosti, ki so povezane z Organizacijo združenih narodov, gre za povišanje članarin glede na leto 2020-2022. Gre za podporo kandidaturi Slovenije za nestalno članico v Varnostnem svetu Združenih narodov v obdobju 2024-2025, in pa drugi cilj vzpostavitev učinkovite gospodarske, kulturne in znanstvene diplomacije. V tem delu si želimo okrepiti ministrstvo na način, da bomo pomagali podjetjem, krepili prizadevanja za krepitev diplomatske mreže, tudi digitalizacijo, ki je pomembna znotraj naših DKP, tudi z vidika zagotavljamo učinkovito konzularno pomoč našim slovenskim državljanom v tujini, in pa, da ciljno usmerjamo mednarodno razvojno pomoč, vključno s humanitarno pomočjo.

Sprejeti proračun za MZZ za prihodnje leto je znašal 109,155 milijonov evrov in predlog spremembe proračuna za prihodnje leto zdaj znaša 136,479 milijonov evrov, kar je pravzaprav za dobrih 27 milijonov evrov več od sprejetega. In pri tem je le za milijon 100 višji od rebalansa prejšnje leto. Zdaj, če grem čisto na kratko obrazložitev, kje so bila večja odstopanja glede na sprejeti proračun za prihodnje leto. Najprej, večje odstopanje v segmentu rednih sredstev plus 19 milijonov je posledica vpliva gospodarskih nihanj na mednarodnih trgih, vojne v Ukrajini, varnostne razmere v regiji, predvsem tudi valutna tveganja in izstop Rusije iz mednarodnih organizacij, vse to je prispevalo k večanju obveznosti do mednarodnih organizacij.

In načrtovani predlog odraža tudi prizadevanja našega ministrstva za krepitev diplomatske mreže, za digitalizacijo, kot sem prej povedala, DKP in vključena so tudi sredstva za podporo kandidaturi in članstvu Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN.

V segmentu namenskih sredstev, to je dodatnih 5 milijonov evrov, dobrih 5 milijonov evrov, je glavnina sredstev namenjena vlaganju v nepremičnine na MZZ in DKP, s čimer ohranjamo vrednost nepremičnin in zagotavljamo ustrezne pogoje dela, manjši del pa je za tiskovine za konzularno poslovanje.

In pa še segment sredstev Evropske unije se povečuje za dobra 2 milijona, zaradi podaljšanja trenutne finančne perspektive v leto 2023. MZZ v tem okviru izvaja projekte sofinanciranja iz sklada za notranjo varnost, ki bo prešel instrument za finančno podporo za upravljanje meja in vizumsko politiko.

Toliko, mislim, da je v uvodu dovolj za predstavitev, kje so bila tista ključna povišanja. In jaz mislim, da smo v sklopu sredstev, ki smo jih dogovorili vsaj za prihodnje leto, sposobni izpeljati vse ključne cilje, prioritete in pa naše obveznosti, ki sledijo iz strategije in koalicijske pogodbe.

Hvala.