Govor

Klemen Boštjančič

Hvala lepa.

Spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani ostali prisotni.

Vlada je pripravila predlog novele o dohodnini, ki predstavlja enega od ključnih instrumentov za zagotavljanje javnofinančne vzdržnosti v prihodnjih letih. Ključni poudarki zakona na področju sintetične obdavčitve se nanašajo na določitev višine splošne olajšave v višini 5 tisoč evrov, zvišanje skupnega dohodka do katerega se prizna dodatna olajšava in sicer na 16 tisoč evrov. S tema instrumentoma ob javnofinančni vzdržnosti naslavljamo inflacijska gibanja v letu 2022. Z dvigom dohodninske stopnje v zadnjem dohodninskem razredu in olajšavo za mlade v višini tisoč evrov izpolnjujemo zaveze iz koalicijske pogodbe. Na podlagi načela enakosti pred zakonom pa popravljamo instituta izvzema iz davčne osnove za plačila za poslovno uspešnost in za nadomestilo za uporabo lastnih sredstev za delo na domu, odpravlja pa se tudi možnost odločitve o vključitvi dohodkov iz oddaje premoženja v najem in dohodkov iz kapitala v letno davčno osnovo.

Na področju dohodkov iz dejavnosti se spreminja višina odhodkov, ki se priznavajo pri ugotavljanju davčne osnove v sistemu normiranih odhodkov in sicer v odvisnosti od dveh pogojev doseženih prihodkov in vključenosti v obvezno zavarovanje. Za zavezance pri katerih je obvezno zavarovana vsaj ena oseba za polni delovni čas neprekinjeno najmanj devet mesecev na podlagi delovnega razmerja ali samozaposlitve, se priznajo normirani odhodki v višini 80 % prihodkov na prihodke do 35 tisoč evrov, v višini 40 % prihodkov na prihodke med 35 in 100 tisoč evri ter v višini 0 % na prihodke nad 100 tisoč evrov. Za zavezance, ki prej omenjenega pogoja zavarovanja ne izpolnjujejo, se upoštevajo normirani odhodki v višini 40 % prihodkov, vendar ne več kot 20 tisoč evrov. Pri dohodkih iz oddajanja premoženja v najem se stopnja dohodnine določi na 25 %. Dohodki iz kapitala so deležni določenih popravkov in sicer se ponovno uvaja obdavčevanje izplačanih vrednosti delnic ali deležev v primeru njihove odsvojitve v okviru pridobivanja lastnih delnic oziroma deležev družbe kot dividend.

Na področju kmetijstva se zaradi novih evropskih pravnih podlag ustrezno uredijo oprostitve plačila dohodnine za dohodke vezane na zelene podpore, obenem se seznam oproščenih podpor prevetri tako, da se oprostitev črta del do sedaj oproščenih plačil, to je 50 % OMV plačil, saj ta nadomeščajo stroške v težkih pridelovalnih razmerah, ki so že priznani v okviru izračuna katastrskega dohodka. Med o oprostitve se dodajo podpore za zavarovalne premije, obenem pa se dodaja pojasnjevalna določba, po kateri se med podpore za vlaganje šteje tudi podpore mladim kmetom, ki se namenijo odkupu deležev osnovnih sredstev ob prevzemu kmetije.

Druge zakonske rešitve pomenijo ustrezen prenos davčnih vsebin iz drugih zakonov oziroma so namenjene jasnosti zakonskih določb. Ocenjujemo, da bodo predlagane rešitve zakona v letu 2023 okrepile javnofinančne prihodke iz naslova dohodnine. V veljavnem zakonu bi predvideno znižanje prihodkov iz naslova dohodnine v prihodnjih letih, če bi ostali v veljavi nespremenjeni, intenzivno posegli v prihodke državnega proračuna in s tem onemogočili nadaljnjo pomoč države v pričakovanih ekonomsko negotovih časih. Odmerjena dohodnina za leto 2023 se bo s tem zakonom povečala za okoli 120 dvajset milijonov evrov glede na dohodnino, ki bi bila odmerjena, če bi veljal trenutno veljavni zakon za leto 2023. Prav tako spremembe pomenijo, da ne bo prišlo do dodatnega znižanja odmerjene dohodnine zaradi nadaljnjih zvišanj splošne olajšave v letih 2024 in 2025, in sicer po oceni dodatno za okoli 180 milijonov v letu 2024 in 170 milijonov v letu 2025.

Na podlagi vsega povedanega Vlada poziva, da predlog zakona, ki ga obravnavate danes, podprete.

Hvala lepa.