Govor

Uroš Vajgl

Najlepša hvala.

Torej ministrice in ministri pristojni za energijo, se bodo dan po okoljskem svetu sestali na neformalnem svetu za promet, telekomunikacije in energijo v sestavi za obravnavo energije, energetskih vprašanj. Zasedanje, slovensko delegacijo bo vodil minister Kumer. Predvidoma bodo na zasedanju potrdili splošni pristop na predlogu revizije direktive o energetski učinkovitosti stavb. Predlog revizije te direktive izhaja še iz decembra lanskega leta. Komisija je z njim dopolnjevala sveženj pripravljeni na 55, se pravi, osnovni namen prvotnih predlogov je dopolniti zakonodajne podlage za to, da bo Evropska unija dosegala cilj minus 55 % zmanjšanja emisij do 2030. Predlog revizije direktive izhaja iz decembra 2021. V vmesnem času se je nadaljevala razprava. Osnovni namen direktive je doseči stavbni fond brez emisij do leta 2050, ker stavbe ustvarjajo 36 % emisij toplogrednih plinov v EU, je ta predlog zelo pomemben za celotno sestavo paketa in doseganja cilja, in Republika Slovenija bo splošni pristop podprla. Izvajanje te direktive bo zahtevno povsod, ne samo v Sloveniji. Tega se zavedamo, ampak smatramo, da je doseganje teh ciljev pomembno.

Ministrice in ministri bodo nato opravili politično razpravo na temo »Prenove zakonodaje na področju trga s plinom«, ki jo je tudi decembra lani sprejela komisija v obliki zakonodajnih predlogov za razogljičenje trga plina z lažjim uvajanjem obnovljivih in nizko ogljičnih plinov. Gre za prenovo uredbe in direktive, ki urejata notranji trg s plini, s čimer se ustvarja pogoje za prehod s fosilnega zemeljskega plina na obnovljive in nizkoogljične pline, zlasti biometan in vodik, ter krepitev odpornost plinskega sistema. Razprava na svetu se je v zvezi s to direktivo se je sicer komaj začela.

Republika Slovenija podpira ključne usmeritve in določbe predloga prenove direktive. Slovenija ima v zvezi z njim tudi nekaj vsebinskih pomislekov, ki jih bo zagovarjala v postopku nadaljnjih usklajevanj v svetu. Slovenija prav tako podpira prenovo uredbe in vključitev obnovljivih plinov, nizko ogljičnih plinov in vodika v sistem regulacije plinskega trga. Ker lahko pričakujemo zelo različno dinamiko razvoja vodikovih omrežij, si bomo na tem področju prizadevali za ustrezno fleksibilnost.

Pod točko Razno bo Litva podala informacije o dogajanju v zvezi z odnosi z Belorusijo glede jedrske elektrarne Ostravec, ministrica in ministri pa bodo tekom delovnega kosila razpravljali o predlogu uredbe Sveta o krepitvi solidarnosti z boljšim usklajevanjem nakupov plina, čezmejne izmenjave plina in zanesljivih referenčnih cen, ki ga je komisija objavila pred dnevi, 18. oktobra, in ta vsebuje zakonodajne določbe glede postopkov skupne nabave plina, paket ukrepov za naslovitev visokih cen plina, solidarnosti držav članic pri oskrbi s plinom in možnosti za nadaljnje ukrepanje, za nadaljnje ukrepe za zmanjšanje povpraševanja po plinu.

V zvezi z vsebino tega zakonodajnega akta je včeraj potekala razprava tudi na zasedanju voditeljev Evropskega sveta, ki so potrdili te usmeritve, ki so, ki so v samem predlogu in jih tudi še nekoliko nadgradili tudi z nekimi elementi postavljanja, postavljanja kapice za cene plina. V teh vseh razpravah, se bo razprava, se bodo debate še odvijale naprej. Po zasedanjih voditeljev, po tem nocojšnjem zasedanju voditeljev, pričakujemo, da bo tudi torkovo zasedanje namenjeno temu, da se bodo še dodatno razjasnile vsebine, ki se bodo na to morale preliti še v zakonodajno obravnavo.

Na Ministrstvu za infrastrukturo predlog še preučujejo, še podrobneje preučujejo. Preliminarno stališče je, da ukrepi sicer gredo v pravo smer, a niso dovolj oziroma njihova implementacija ni predvidena dovolj hitro. Pogreša…, Ministrstvo za infrastrukturo je pogrešalo v osnovnem predlogu predlog za takojšnjo uvedbo kapice na veleprodajne cene plina, smo pa zadovoljni, da so se, da je včerajšnji dogovor nekoliko ojačal elemente v smeri, za katere si prizadevamo.

Toliko.