Govor

Najlepša hvala kolegu Tomažu Lahu.

Preden nadaljujemo s sejo naj povem, da imam tukaj pooblastilo, da kolega Gašperja Ovnika na tem odboru nadomešča gospod Miroslav Gregorič, ki ga prav tako lepo pozdravljan na današnji seji.

Tako, sedaj bom odprl razpravo kolegic in kolegov. Se želi kdo prijaviti k tej točki? (Ne.) Vidim da ni prijavljenih, zato končujem razpravo.

Na glasovanje pa dajem predlog stališča Republike Slovenije, ki se glasi: Republika Slovenija podpira proces posodobitve pogodbe energetske listine in pozdravlja rezultate dosežene v procesu pogajanj med pogodbenicami, ki predstavlja nujen napredek pri že zastarelih določbah / nerazumljivo/, še posebej pa / nerazumljivo/ mednarodnim zakonodajnim trendom na področju rabe obnovljivih virov Energije. Republika Slovenija se strinja s predlaganimi spremembami in spremembami in dopolnitvami prilog CC761 in spremembami dogovorov izjav in sklepov cc762 in sklepom s začetkom veljavnosti in začasni uporabi spremembi / Nerazumljivo/ in spremembi in dopolnitvi njenih prilog CC763, ki skupaj predstavljajo rezultat o pogajanju pogodbenice in za posodobitev PEL(?). Republika Slovenija prav tako podpira predlog sklepa Sveta o stališču, ki se v imenu Evropske unije in Evrotoma zastopala na 33. zasedanju konference podpisnikov energetske listine. Kljub temu, da Republika Slovenija modernizacijo PEL podpira, si pridružuje pravico, da v organizacijo ne vstopi in PEL odpove. To je to kar je bilo tudi že najavljeno v slovenskih medijih. To je torej predlog stališča. Sedaj bom začel z glasovanjem.

Glasujemo. Navzočih je ? poslank in poslancev, za je glasovalo 15, proti nihče.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je to stališče sprejeto.

S tem končujem 1. točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O SPREMEMBI DIREKTIVE EU 2018/2001 O SPODBUJANJU UPORABE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH VIROV, DIREKTIVE 2010/31EU O ENERGETSKI UČINKOVITOSTI STAVB IN DIREKTIVE 2012/27EU O ENERGETSKI UČINKOVITOSTI.

Prav tako bom sedaj prosil državno sekretarko na Ministrstvu za infrastrukturo, mag. Tino Seršen, da nam predstavi predlog direktive, še zlasti pa torej predlog stališča Republike Slovenije.

Gospa državna sekretarka, izvolite.