Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Začenjam 3. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Zadržanih na tej seji danes nimamo. Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta.

Vse navzoče kolegice in kolege vas prav lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA SKLEPA SVETA O STALIŠČU, KI SE V IMENU EVROPSKE UNIJE ZASTOPANA NA 33. ZASEDANJU KONFERENCE PODPISNIK ENERGETSKE LISTINE.

Gradivo k 1. točki smo prejeli od Vlade, 7. novembra 2022. Gradivo k 2. točki pa 2. novembra 2022, in sicer na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado o zadevah Evropske unije. Skrajni rok za nujno obravnavo v Državnem zboru je 18. november 2022. Gradivo k obema točkama je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije, torej kot pristojnemu odboru in Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor kot matičnemu delovnemu telesu, slednji jo je obravnaval na 9. nujni seji, 10. novembra 2022 in sprejel mnenje, ki smo ga tudi prejeli.

Sedaj bom prosil državno sekretarko na Ministrstvu za infrastrukturo, mag. Tino Seršen, da nam predstavi predlog sklepa, še zlasti pa predlog stališča Republike Slovenije.

Gospa državna sekretarka, izvolite, beseda je vaša.