Govor

Lepo pozdravljeni vsi skupaj! Vse članice in člane odbora ter ostale prisotne lepo pozdravljam! Začenjam 5. sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti član dr. Anže Logar. Kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastilom sodelujejo: Sara Žibrat namesto Tineta Novaka in Jožef Horvat namesto Jerneja Vrtovca.

Članice in člane obveščam, da ste 28. 10. 2022 prejeli predlog za širitev z 1a točko dnevnega reda seje odbora, in sicer: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, nujni postopek. Ali želi predstavnik Ministrstva za finance podati mnenje o tem predlogu? Gospod državni sekretar, želite? (Ne.) Ali želijo svoje stališče o predlogu predstaviti predstavniki poslanskih skupin? (Ne.)

Tako prehajamo na odločanje o predlogu za širitev z 1a točko dnevnega reda seje odbora. Glasujemo. Navzočih je 9 poslank in poslancev, za je glasovalo 9, proti nihče.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev dnevnega reda z 1a točko sprejet.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem in s širitvijo.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O SPREJETJU PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA O DOHODNINI (EPA 325-IX).

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma je Državnemu zboru na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Jožefom Horvatom. Predlog je bil 6. 10. 2022 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Predlog za razpis posvetovalnega referenduma je bil tudi uvrščen na izredno sejo Državnega zbora, ki se bo pričela 10. 11. 2022. Kot gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, imamo na voljo še mnenje Zakonodajnopravne službe z dne 25. 10. 2022 in mnenje Vlade z dne 28. 10. 2022.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni: predstavnik predlagateljev poslanec Jožef Horvat, Ministrstvo za finance in Zakonodajno-pravna služba.

Dovolite mi, da v uvodu podam kratko obrazložitev poteka obravnave predloga za razpis posvetovalnega referenduma o sprejetju Predloga zakona o spremembah Zakona o dohodnini. Na današnji seji bo odbor po opravljeni razpravi o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma glasoval o mnenju, ali je podani predlog primeren, pri čemer omenjeno mnenje odbora za kasnejše končno odločanje na seji državnega zbora ni zavezujoče, ker predlog za razpis po Poslovniku državnega zbora ni akt, h kateremu bi se lahko vlagali amandmaji, lahko predlog do glasovanja o mnenju spreminja zgolj predlagatelj. Če bo Državni zbor na seji sprejel sklep, da se razpiše posvetovalni referendum, bo odbor na eni izmed naslednjih sej oblikoval Predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma.

Začenjamo z obravnavo predloga za razpis posvetovalnega referenduma, v kateri bomo najprej opravili razpravo in nato še glasovali o predlogu mnenja odbora.

Želi predstavnik predlagateljev, gospod Jožef Horvat, podati dopolnilno obrazložitev predloga za razpis posvetovalnega referenduma? Izvolite, gospod Horvat.