Govor

Gospod ____

Mogoče tole popravim, samo gospo predsedujočo, da je edina gospa iz obmejne občine. Iz obmejne občine prihajam tudi jaz. Jaz sem iz obmejne Občine Rogatenc. In dejansko gledam /nerazumljivo/ oziroma Sotlo na 50 do 70 metrov zračne linije. In da sem dokaj dobro, bom rekel, obveščen o vseh teh težavah. In nikdar nismo bili proti odstranjevanju žice. To so tudi župani sami povedali, obmejnih občin, da je v tistem delu, ko bomo na drug način lahko zaščitili vse državljanke in državljane iz enega preprostega razloga.

Glejte, od 7. septembra, pa danes smo 9., je nezakonito prehajalo državno mejo 303 osebe. 303. To pomeni, 9. septembra 121 oziroma 123, 8. 121 in 7. 59.

Da pa dobro poznam problematiko, pa še tole: če boste gledali Rogaške novice, Rogaške novice: Vstop, ilegalni prestopi meje, 25. avgust v Logu. Zelo dobro poznam to naselje Log. In če se vam pojavi tam enih 10, 15, bom rekel, ilegalnih prestopnikov, to je območje, na katerem do, ne vem, 2015 od druge svetovne vojne naprej niso zaklepali svojih domov, so tudi spali za vrati, ki niso bile zaklenjena. In so bili dosegljivi do vseh gostov in tak naprej. Danes se jim pojavi tamle, bom rekel, ko grejo po drva, starejši občani, kar na enkrat skupina migrantov. Potem, šoloobvezni otroci, ki jih srečujejo na teh poteh v šolo ali avtobusnih postajah. Pred kratkim, ni tega dolgo, so šli na pohod in slučajno ena skupina zastoji, ker so mislili, da jih čaka skupina, katera gre zraven na pohod, je bilo 15 migrantov.

In potem recimo, 26. avgust, in potem še recimo 28. avgust, ko slovenska Policija dobi tujega državljana, v kombiju pa 10 ilegalnih migrantov. Oziroma tu, bom rekel, da zelo dobro sodelujejo občani, kot je gospa prej omenila. To pomeni, da velik procent ilegalnih migrantov se odkrije prav s pomočjo občanov, to je tista pomoč občana, ki jo lahko tudi nudi oziroma je obvezno jo nuditi, in da informacijo potem posreduje obmejni Policiji, tak da tu se bi na tem mestu zahvalil tako Policiji za profesionalno delo, ki je večkrat jih nekako označujemo, da delajo izven pooblastil, kolikor tudi jaz, sem bil v rezervni Policiji, imam 2, 3 leta, tak da se vsem tem zahvalim, da so me na tak način tudi sprejeli, in to problematiko dokaj dobro poznam. In, da na vseh postopkih so bili Policisti izredno profesionalni.

Tako, da gospa, ki omenjate dol to /nerazumljivo/ žico, verjamem, da ni prijetno. Nekako vas pa ne razumem, da bi potem lažje prehajali ono, tretje. Verjetno ne bi šli preko Dragonje, ampak bi šli na mejni prehod, drugače bi ilegalno prestopali državno mejo. Tudi to. Tak da, če že, nekako v tem kontekstu.

In pa, kar smo prej omenili v našem Predlogu, da je to širši problem, ne samo v Sloveniji, ampak celotne Evrope. Tudi slovenska vojska ve, da je, pomaga, pomaga tudi na raznih misijah zagotavljati mir. To pomeni, da tam, kjer je mir, se lahko tudi normalno narodi razvijajo. In zdaj, ko gledam statistične podatke, od kod ljudje prihajajo, prihajajo iz samo enega razloga, ker tam je mir ali ni mir ali pa iz razloga, ker je njihov bruto proizvod tako minimalen in vidijo priložnost v Evropi. Torej Evropa se mora na nek način drug odzvati in pomagati tem državam, da bodo lahko ljudje tudi tam začeli ustvarjati svoj dohodek in tam ustvarjati svoje družine, ker iz teh držav bežijo, ne samo tisti, ki so iz krvavih rok, tudi te vemo in da bo zdaj iz Pakistana je spet na poti ogromno ljudi zaradi naravnih nesreč in da bežijo v Evropo ravno tisti ljudje, ki so najboljši, ki bi lahko tam pomagali državi iz teh kriznih časov oziroma da bi pomagali svojim državljanom, da pridejo na pravo pot.

Toliko mogoče z moje strani. Hvala.