Govor

Predsedujoča, hvala za besedo.

Spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani gosti, predstavniki ministrstev!

Ukrepi za učinkovito zaščito schengenske meje ter ustavitev nezakonitega prehajanja meje med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo. Obrazložitev je naslednja:

Nezakonito prehajanje schengenske meje predstavlja največji varnostni izziv za Slovenijo, pa tudi za druge države članice Evropske unije. Iz tega razloga bi morala Vlada Republike Slovenije sprejeti učinkovite ukrepe za preprečitev nezakonitega prehajanja meje. Žal opažamo ravno nasprotno. Odločitve Vlade pod vodstvom dr. Roberta Goloba utemeljeno vzbujajo skrb, da Vlada ni sposobna zagotoviti varnosti državljank in državljanov Republike Slovenije kot tudi ne učinkovite zaščite schengenske meje. Spomnimo samo na nerazumno odločitev Vlade Republike Slovenije, naj se na meji z Republiko Hrvaško prične s postopkom odstranjevanja ograje, in to navkljub dejstvu, da je zadnje mesece zaznati bistveno povečanje števila ilegalnih migracij. Navedena odločitev Vlade za odstranitev ograje na meji z Republiko Hrvaško vsekakor ne prispeva k varnosti državljank in državljanov Republike Slovenije kot tudi ne k učinkoviti zaščiti schengenske meje ter ustavitvi nezakonitega prehajanja meje med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo.

Statistike ilegalnih prehodov naših meja v prvih sedmih mesecih letošnjega leta so zaskrbljujoče. Trend števila ilegalnih prehodov meje strmo narašča, kot kažejo zadnji podatki Sektorja mejne policije. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je policija obravnavala 8 tisoč 212 nezakonitih prehodov državne meje, za primerjavo, v enakem obdobju lani samo 4 tisoč 552. V pregledu statičnih podatkov Policije, organa v sestavi Ministrstva za notranje zadeve, kaže na to, da se je trend večanja števila ilegalnih migrantov iz Afganistana, Bangladeša in Pakistana nadaljeval tudi julija. Tu bi mogoče samo še dodal, da se pojavljajo tudi iz drugih držav, Burundije in Kube. Prav tako velja izpostaviti, da se med ilegalnimi migranti veča tudi število državljanov, ki leta 2021 skoraj niso bili navedeni na seznamu držav, od koder prihajajo migranti, in sicer Indija, Nepal in Kuba ter Burundi. Torej, tretjih držav, katerih državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v Srbijo, del problematike pripisujemo tudi zlorabam ugodnega vizumskega režima vstopa v Srbijo, od koder ilegalni migranti nadaljujejo pot najprej proti državam Srednje Evrope. Na problematiko novih valov migrantov opozarja tudi začasna izvršna direktorica Agencije Evropske unije za mejno stražo, Frontex, AEA /?/ Calnaia /?/, ki pravi, da se mora Evropska unija pripraviti na nove valove migrantov, ki se bodo iz svojih držav prisiljeni izseliti zaradi prehranske krize, ki jo je še poglobila vojna v Ukrajini. V avstrijskem parlamentu je dober mesec nazaj potekala razprava o varovanju avstrijskih meja. Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla na vrhuncu migrantske krize leta 2015 in ga ves čas podaljšuje, nazadnje so ga sredi maja podaljšali še za pol leta, med razlogi pa navedli tudi vojno v Ukrajini. Gerhard Karner, notranji minister Avstrije, je v parlamentu izjavil, da ne vidi nobenih težav s strani sosednjih držav, razen Slovenije, odstranjevanje ograj na meji s Hrvaško je označil kot nepremišljen korak in dodal, da bodo odločno vračali vse nazaj v Slovenijo od 1. julija 2022 in od 1. julija uvedli ustrezen nadzor.

Pri navedenih ilegalnih prehodih so zelo aktivne kriminalne združbe in posamezniki, ki ilegalnim migrantom pomagajo pri prestopanju meja. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta so tako slovenski policisti prijeli 130 oseb, ki jih sumijo storitve kaznivih dejanj nedovoljenega prehajanja državne meje in ozemlja. Med temi državljani je kar 30 različnih držav, a prevladujejo državljani Srbije. Mediji sicer poročajo, da policija zaradi povečanja števila ilegalnih migrantov ne zazna povečane problematike splošne kriminalitete, a poročila prebivalcev z območij, kjer se giblje največ migrantov, obmejne občine, kažejo, da ima vedno več ilegalnih migrantov tudi orožje, kar je še dodaten razlog za skrb in nujnost primernega ukrepanja za zagotavljanje varnosti vseh državljank in državljanov Republike Slovenije.

Hvala.