Govor

Hvala.

Zjutraj sem na faks peljala svojega mlajšega sina. On je zdaj bruc, 19 let je star. Ko sem prestopila prag te hiše in je bil star 11 let. In ko me je zjutraj vprašal: »Mami, kaj pa imaš danes v Državnem zboru?« Sem rekla: »Veš, danes je pa seja Odbora za notranje zadeve, zato, ker SDS sklicuje sejo, da se pogovorimo o tem, kaj vse je bilo narobe na državnozborskih volitvah«. Veste kaj mi je rekel sin? 11 let je bil star takrat, »Pa mami, a ne, to oni že ves čas trdijo, po vsakih volitvah?« »Spomnim se,« je rekel, »takrat, ko si ti postala poslanka, je en striček z očali in bradico ves čas ostajal v Državnem zboru in govoril točno to, da volitve niso poštene.« Tole imamo danes, zato sem to povedala. 11 let star otrok vas ima tule noter, 11 let je bil star in zdaj je star 19 in spomni se strička z bradico, mimogrede, to je vaš kolega Tanko, saj vemo vsi, spomni se ga, / Oglašanje iz klopi/ saj, ko boš imel Žan svoje otroke, boš vedel kako je to. Tako, da to je to kar imamo danes in ne vem koliko še izgubljati besed okrog tega, kar počnete, kar počnete v resnici ves čas. Vsi smo seveda spremljali in ja, postopki niso mogoče tekli najbolj gladko, zgodile so se stvari, ki niso bile najboljše, ampak govoriti o tisoče in tisoče, tisoče in tisoče ljudeh, ki niso mogli glasovati, dajte no. Ali ste prebrali številke? Saj so javno objavljene na spletni strani Državne volilne komisije. Vidim, da jih niste prebrali, zato, ker bi to bilo v nasprotju s tem, kar trdite, da nič ni objavljeno, zato niste prebrali. Pa dajmo jih prebrati, te tisoče in tisoče, da bomo vedeli o koliko tisočih se zdaj pogovarjamo.

Na letošnjih volitvah v Državni zbor iz tujine je skupaj glasovalo 14.593 volilnih upravičencev. Vsega skupaj je bilo teh upravičencev v resnici 106.753. Vidimo kak je procent, pa to ne zato, ker bi letos ne mogli glasovati, ne zato, ker če pogledamo zdaj številko, koliko jih je pa glasovalo 2018 od teh 106 tisoč jih je 2018 glasovalo - veste koliko? - ne veste, ker niste pogledali ali pa zato, ker se to ni skladalo s tem, kar ste nameravali danes povedati. 2018 jih je od teh 106 tisoč glasovalo 9.392, tisoče in tisoče, 2014 pa 7.842. Ali ste zdaj razumeli ta podatek? Ali zdaj razumete zakaj je neumnost to kar govorite? In zakaj je neumnost to, kar ste napisali na to priporočilo danes Vladi Republike Slovenije v zvezi z vzpostavitvijo pogojev za zakonitost volitev? Stara lajna, ki jo ve že 11 let star otrok. Zakonitost volitev. Niso bile zakonite, ker seveda niste dobili toliko, kot ste vi mislili, da boste in zdaj je pač treba diskreditirati vse in vsakogar, ki stoji na tej vaši poti, da bi si jo utrli do seveda do oblasti. In to ves čas počnete in sploh ne razumete kako je to škodljivo, ne razumete kako je to škodljivo, da diskreditirate, sejete seme dvoma v vse inštitucije v tej državi, od Ustavnega sodišča naprej. Nobena inštitucija ne deluje tako kot bi morala, vsepovsod je vse narobe, vsepovsod so zarote, nihče nič ne objavi, vsi nekaj skrivajo, vsepovsod je nekaj zadaj. Par dni nazaj sva govorila to o Ustavnem sodišču, zdaj govoriva o Državni volilni komisiji in sploh ne razumete kakšno škodo s tem počnete tej državi in s tem tudi sebi, ne samo drugim. Ali pa razumete, pa to počnete namenoma. Se bolj nagibam k tej drugi možnosti. In ja, seveda, bilo je marsikaj, kar ni bilo najbolj v redu. Verjamem, da ste prejeli tudi pojasnila gospoda Vučka, pa verjamem, da ste jih prebrali, pa verjamem, da jih za to niste citirali, ker se zopet ne skladajo v to vašo zgodbo, tudi to verjamem, da tudi vi prikrivate in skrivate, ker se pač ne sklada s tem, kar tukaj na tej seji počnete in jih ne bom zdaj jaz ubrala, ker nima nobenega smisla, ker je bilo že stokrat vse objavljeno v medijih in je bilo vse javno. In tudi vsa pojasnila glede izračunov mandatov, zdajle si lahko odprete na spletni strani DVK, vse imate gor, vse piše. In vi si direktno izmišljujete vse. Izmislite si neko zgodbo in vaša razprava gre takole v tisto zgodbo in vas ne zanima kaj je res.

Kar se pa tiče izračuna mandatov, zdaj smo te tisoče in tisoče, upam, da obdelali. Kar se tiče pa izračuna mandatov, nič drugače ni bilo kot po vsakih volitvah, obstaja zakonsko določen rok v katerem so rezultati neuradni, obstaja in obstaja z razlogom, zato, ker se v tem času rezultati ponovno izračunajo, ponovno preverijo, še trikrat obdelajo in šele nato potrdijo in šele nato postanejo uradni. In zanašanje na to, da se rezultati že kar pet minut po tistem ko se volišča zaprejo, že kar takšni kot so je pač neodgovorno s strani tistega, ki se na takšne rezultate zanaša, ne s strani Državne volilne komisije, ki je vmes večkrat opozorila, da rezultati še niso uradni. Pa še nekaj morate priznati, ker ste vendarle tukaj že malo dlje, ne mine mandat, da ne pride v to hišo gospod Dušan Vučko in pove, da so roki prekratki. Je povedal, to sem ga jaz slišala najmanj petkrat vsakič. Ampak obstajajo razlogi zakaj so takšni in zakaj niso daljši. In tudi o tem smo se že tudi na tem odboru predhodno pogovarjali in smo povedali kakšni so razlogi, da ne morejo ti roki biti še daljši kot so. Ampak ne moremo pa reči, da gospod na to ni opozoril, ker je. Ne moremo reči, da ni. In zdaj mu obešati razne mobinge in šikaniranje in ne vem kaj, lepo vas prosim. Čisto vse je bilo jasno. Po eni strani trdite, da niso opravili svojega dela, po drugi strani ga pa zdaj tule dajete na pranger zaradi tega, ker je ugotovil kdo od zaposlenih ni opravil svojega dela in je temu ustrezno ukrepal. Zdaj pa zopet to ni v redu, v isti zgodbi ni v redu. Dajte se odločiti kaj bi sploh potem radi. In ja, vaš bivši strokovni sodelavec poslanske skupine, ki je član DVK je seveda zahteval ukrepanje in so demokratično opravili postopek in so glasovali in to je bilo to in tam ste že vse povedali, vse kar ste mu naročili, je tudi on tam povedal, vse. In verjamem, da zelo podrobno, da točno tako kot ste mu naročili, kolikor jaz poznam. Tako da, dajte že nehati sejati zopet to razdiranje med ljudmi, ta nek dvom, da vsepovsod so zarote, da nihče ne dela v tej državi tako kot bi bilo treba in da je vse narobe, ker ni, ni. In volitve so bile zakonite in vse je potekalo tako, kot bi moralo tudi na koncu biti. Če pa se vam zdi, da ne, predsednica naša vam je povedala, odstopite.