Govor

Lep pozdrav. Pozdravljam vse članice in člane odbora, vse vabljene, vse prisotne.

Pričenjam 3. redno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Na seji kot nadomestni člani so prisotni gospod Bojan Čebela, ki nadomešča gospo Sandro Gazinkovski, in gospod Martin Premec Premk, ki nadomešča gospo Tamaro Kozlovič.

K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik točke dnevnega reda, zato je določen dnevni red seje, kot je bil opredeljen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O DRŽAVNI UPRAVI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je bil dne 9. 9. objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Na podlagi predloga predlagatelja zakona o vrsti postopka je Kolegij predsednice Državnega zbora na 13. seji sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni Ministrstvo za javno upravo, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet. Amandmaje so v poslovniškem roku, to je do 28. 10. vložila Poslanska skupina SDS in skupaj Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru pa predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Kdo nasprotuje temu predlogu? Če ne nadaljujemo.

Besedo predajam zdaj vabljenim na seji, najprej predstavniku Ministrstva za javno upravo, gospodu Juretu Trbiču.