Govor

Spoštovane poslanke in poslanci, vsi vabljeni, ostali prisotni na današnji seji odbora.

Pričenjamo 10. nujno sejo Odbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo Milan Jakopovič namesto poslanca Miha Kordiša, Jožef Horvat namesto poslanke Ive Dimic in Branko Grims namesto poslanca Dejana Kaloha.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne 21. oktober 2022, ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora in sicer Predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva, nujni postopek.

Ker do pričetka seje ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER PREDLOG ZAKONA O NUJNIH UKREPIH ZA ZAJEZITEV ŠIRJENJA IN BLAŽENJA POSLEDIC NALEZLJIVE BOLEZNI COVID-19 NA PODROČJU ZDRAVSTVA, KI GA JE V OBRAVNAVO V DRŽAVNI ZBOR POSREDOVALA VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 17. seji dne 14. oktobra 2022 odločil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Amandmaji k predlogu zakona se vlagajo do zaključka razprave o členih na seji odbora. Kot gradivo, ki je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, ste prejeli predlog zakona z dne 13. oktober, predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva z dne 13. oktober, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 21. oktober, mnenje Zakonodajno-pravne službe k predlogu sklepa z dne 21. oktober, zahtevo skupine poslank in poslancev za sklic izredne seje Državnega zbora z dne 18. oktober, mnenje Državnega sveta, Komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide z dne 24. oktober, mnenje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije z dne 20. oktober, stališče Zdravniške zbornice Slovenije z dne 21. oktober, stališče Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije z dne 21. oktober, stališče Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije z dne 25. oktober, pobuda Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije z dne 25. oktober in stališče Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije z dne 26. oktober.

K 1. točki so bili vabljeni predstavniki Vlade, Ministrstva za zdravje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Zdravniška zbornica Slovenije in Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije.

Pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o amandmajih in členih predloga zakona.

Dobili smo tudi amandmaje, zato predlagam odboru, da se razprava o vseh členih in amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmajih, nato pa še glasovanje o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Potem kar pričnemo in dajem besedo predstavniku Ministrstva za zdravje, ministru Danijelu Bešič Loredan, da predstavi zakon.