Govor

Hvala lepa.

Želi kdo besedo? Nihče ne želi, zato razprave ne bo.

In dajem na glasovanje sklep: »Predlog zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbni na področju socialnega varstva se obravnava po nujnem postopku.«

Glasujemo. Kdo je za? Poslanske skupine Nova Slovenija, Svoboda, Levice in SD. Je kdo proti? Nihče.?

(Za so glasovali PS NSi, Svoboda, Levica in SD.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In s tem to točko zaključujem.

Naslednja 2. TOČKA JE DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Borutom Sajovicem za sklic izredne seje Državnega zbora in tudi zahtevo za skupine poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec, prav tako za sklic izredne seje Državnega zbora.

In kot so bili danes obveščeni, predlagam, da na podlagi obeh zahtev skličemo eno izredno sejo.

In v zvezi s sklicem 23. izredne seje predlagam sledeče: predlog dnevnega reda je določen z obema zahtevama in se glasi: 1. Predlog zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dvigov skrbni na področju socialnega varstva, nujni postopek, o čemer smo pravkar odločali; 2. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, prav tako nujni postopek, tretjič, Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu Predloga zakona o spremembah Zakona o dohodnini, četrtič, interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar, petič, interpelacija o delovni odgovornosti ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon in šestič, mandatno-volilne zadeve, to pa so zadeve predložene do začetka obravnave te točke.

Datum seje bi bil četrtek, 10. 11. ob 10. uri, bi bil začetek seje, nadaljevanja petek, 11. 11. ob 10. uri in v ponedeljek, 14. 11., ob 9. uri do zaključka seje.

Glede na omenjeno vas obveščam, da bo zbor 5. točko dnevnega reda obravnaval v četrtek, 10. novembra, 4. točko v ponedeljek, 14. novembra, preostale točke dnevnega reda pa v petek, 11. novembra.

Najava časa za razpravo za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika zbora, za poslanske skupine v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika zbora, do pet minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predlogov zakonov in do trideset minut za razpravo predlagatelja predlogov zakonov, do petnajst minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga akta, to je skupina poslancev s prvopodpisanim Jožefom Horvatom in do petnajst minut za predstavitev mnenja Vlade ter do šestdeset minut za razpravo predlagatelja predloga akta in do šestdeset minut za razpravo Vlade, do trideset minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja interpelacije in do 120 minut za razpravo predlagatelja, potem zopet do trideset minut za obrazložitev pisnega odgovora ministrice na interpelacijo ter do 120 minut za razpravo ministrice in skladno s parlamentarno prakso, pri razpravah o mandatno-volilnih zadevah.

Želi kdo besedo? (Ne.) Nihče.

Torej dajem na glasovanje sklep: 2Poslanske skupine k eni točki dnevnega reda Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika zbora, in sicer to velja za 1., 2. oziroma 3. točko.

Glasujemo. Za so glasovale Poslanske skupine Nova Slovenija, Svoboda, Levica in SD, proti nihče.

(Za so glasovale Poslanske skupine Nova Slovenija, Svoboda, Levica in SD.) (Proti nihče.)

Torej ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem sklep: »Predlagatelj predlogov zakonov, Vlada, ima za uvodno obrazložitev pri 1. in 2. točki na voljo do pet minut, za razpravo pa do trideset minut.«

Glasujemo. Za so glasovale vse Poslanske skupine, proti nihče.

(Za vse Poslanske skupine.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep soglasno sprejet.

Naslednji sklep, ki ga dajem na glasovanje: »Pri 3. točki ima predlagatelj predloga akta, skupina poslancev s prvopodpisanim Jožefom Horvatom, za dopolnilno obrazložitev na voljo do petnajst minut, za razpravo pa do šestdeset minut, Vlada ima za predstavitev mnenja na voljo do petnajst minut, za razpravo pa do šestdeset minut.

Glasujemo. Za so glasovale vse Poslanske skupine, proti nihče.

(Za vse Poslanske skupine.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep soglasno sprejet.

Naprej. »Pri 4. in 5. točki ima predlagatelj interpelacije, skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec, za dopolnilno obrazložitev na voljo do trideset minut, za razpravo pa do sto dvajset minut, ministrici imata za obrazložitev odgovora na interpelacijo na voljo do trideset minut, za razpravo pa do sto dvajset minut.«

Glasujemo. Za so glasovale vse Poslanske skupine, proti nihče.

(Za vse Poslanske skupine.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep soglasno sprejet.

Predlagam, da odločamo še o tem, torej o sklepu, s katerim bi matičnima delovnima telesoma, Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide in Odboru za finance izjemoma omogočili delo po 22. uri, če bo to potrebno in na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Matični delovni telesi lahko za obravnavo zadev iz dnevnega reda 23. izredne seje Državnega zbora po potrebi zasedata tudi po 22. uri.

Glasujemo. Za so glasovale Poslanske skupine Svoboda, Levica in SD, proti SDS in Nova Slovenija.

(Za so glasovale Poslanske skupine Svoboda, Levica in SD.) (Proti SDS in Nova Slovenija.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In s tem zaključujem to točko.

Naslednja točka je PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA PO SKRAJŠANEM POSTOPKU, ki ste ga prejeli s sklicem seje Kolegija.

Prehajamo na obravnavo predloga Vlade, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah Zakona o izvajanju uredbe EU, Evropskega parlamenta in Sveta o sodelovanju med nacionalnimi organi, odgovornimi za izvrševanje zakonodaje o varstvu potrošnikov.

In zopet dajem besedo predstavnici Vlade, generalni sekretarki, gospe Barbari Kolenko Helbl.

Izvolite.