Govor

Hvala lepa.

Spoštovana predsednica, obe predsednici, tako Odbora za kulturo kot Odbora za izobraževanje, predstavniki ministrstev, kolegice in kolegi!

Razlog za sklic seje »Vpliv energetske draginje na del delovanja vzgojno izobraževalnih in kulturnih zavodov« je v tem, da se je na nas, na Poslansko skupino Nove Slovenije obrnilo veliko število javnih zavodov, knjižnic z vprašanji, prošnjami, opozorili, da so nekako v rešitvah, ki so, zaradi nepredvidljivih in zaostrenih razmer na trgu s plina in seveda tudi energentov, elektrike ostali povsem na suhem. Spregledani zato, ker niso bili vključeni v sistem reguliranih cen. Ob zmanjšanju števila dobaviteljev in nereguliranja cen se zastavlja vprašanje seveda koliko ponudb dobaviteljev zemeljskega plina bodo javni zavodi dejansko sploh lahko pridobili, da bodo izbrali najugodnejše. Na trgu seveda prihaja do pomanjkanja konkurence in visoke dobavne cene že tako zvišujejo ponudbene cene. Ob enem pa se zavodi ob začetku ogrevalne sezone postavljeni v brezizhoden položaj bodisi sklenjeno pogodbo po astronomskih cenah ali pa sploh ne bodo ogrevani ali imajo celo odpoved pogodb. Eden izmed njih je bil Dom Plan Kranj ne nudi več dobave plina. Predsednik Vlade dr. Robert Golob je 10. 10. 2022 v svojem nagovoru v okviru 20. izredne seje Državnega zbora vsa slovenska podjetja in zavode javno pozval naj ne sklepajo nobenih pogodb za naslednje leto do konca meseca oktobra, saj naj bi bil do konca meseca znan nov regulatorni okvir na evropski ravni za vse energente predvsem za zemeljski plin in električno energijo. Seveda je ob tem več neznank. Nekaterim javnim zavodom kot sem že dejala so pogodbe potekle. Čakali so do konca oktobra, danes smo 3. novembra in vsi ti javni zavodi, kateri se bojijo vpliva draginje in energetske krize dejansko ne vidijo rešitve za prihajajočo hladno zimo. Lahko izpostavim dva primera, ki smo jih že v samem sklicu.

Gre za primer Prešernovega gledališča Kranj, kjer se bo podražitve preneslo na Mestno občino Kranj, ki gledališče financira, del pa verjetno tudi na obiskovalce. Občinam, namreč

Vlada za naslednje leto sedaj sicer je dosegla dogovor za povišanje, je nek kompromisni dogovor za povišanje glavarnine, vendar ne v takem, kakor so računali. Računali so na 776,4 evra, dogovor je bil 700 evrov, pa kljub vsemu, seveda pozdravljamo ta dogovor. Naj še enkrat poudarim, da občine, ki financirajo vse te javne zavode, nimajo samo stroška z ogrevanjem, ampak da je tudi strošek, kjer se je znatno podražilo in to občine sedaj tudi pošiljajo in nas opozarjajo so stroški vzdrževanja, materialni stroški in vsi skupaj bodo krepko zasegli ali pa zarezali v proračun javnih zavodov pa tudi v občinske proračune, kar posledično pomeni mogoče nerealizacijo nekaterih občinskih projektov v dobrobit celotnih občanov.

Drugi primer, na katerega opozarjamo, so javni zavodi s področja vzgoje in izobraževanja ter kulture, ki so se jim močno povečali stroški elektrike Vlada pa njihove situacije ni ustrezno naslovila. 21. julija letos je Vlada sprejela s spremenjeno Uredbo o določitvi cen električne energije, s katero je določila najvišjo dovoljeno drobno prodajno ceno električne energije za gospodinjske odjemalce in male poslovne odjemalce, kar javni zavodi, manjši javni zavodi so. Za ponazoritev lahko povem za kakšno povišanje stroškov elektrike gre. Primer vzgojno-izobraževalnega zavoda, katerega strošek elektrike je za oktober 2021 znašal 4 tisoč evrov, za julij 2022 pa skoraj petkrat več oziroma dobrih 19 tisoč evrov. Res se postavlja tukaj vprašanje kako naj se vzgojno izobraževalni spopadejo s takšnim povišanjem in seveda ni nikomur jasno, kako lahko ali kdo bo kriv. Seveda je tukaj v ozadju skrb za likvidnost teh javnih zavodov, skrb za podražitev mogoče celo vrtcev, čeprav se napovedujejo vrtci, nekatere občine sprejemajo subvencije, da bi ublažile te stroške staršem, pa vendarle neke celovite rešitve, celovitega pogleda pa da do danes, 3. novembra 2022 še nismo prejeli oziroma javni zavodi niso prejeli. Seveda gre za, sem navedla mogoče dva primera drastičnega povišanja energentov, pa kljub sprejetim ukrepom Vlade ostajajo popolnoma spregledani, in kot sem dejala, njihova problematika ni ustrezno naslovljena.

Predlagali smo 3 sklepe, katere pa smo seveda včeraj popravili tudi v kljub temu, da se je Vlada dogovorila kompromisni predlog glede glavarnine, zato jaz bi prebrala vse 3 sklepe v skrajšani obliki, kaj želimo nasloviti.

Prvi sklep, ki je popravljen, je, da Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter Odbor za kulturo pozivata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, šport ter Ministrstvo za kulturo, da pripravita celovite ukrepe pomoči subjektom, ki javno, ki izvajajo javno službo na področju vzgoje in izobraževanja ter kulture pri spopadanju z visokimi cenami energentov in z njimi v roku 30 dni seznanita pristojna parlamentarna odbora.

Drugi sklep: Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter Odbor za kulturo pozivata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za kulturo, da pripravita analizo gibanja stroškov energentov v vseh subjektih iz njune pristojnosti, ki izvajajo javno službo na področju vzgoje in izobraževanja ter kulture za obdobje od oktobra 2021 do oktobra 2022.

In tretji sklep: Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter Odbor za kulturo pozivata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za kulturo, da na podlagi analize gibanja stroškov energentov lokalnim skupnostim zagotovita zadostna sredstva za kritje povišanih stroškov cen energentov za delovanje subjektov, ki izvajajo javno službo na področju vzgoje in izobraževanja ter kulture v lokalnih skupnostih.

Dobili smo tudi dopis Združenja splošnih knjižnic, kjer dejansko opozarjajo na nastale situacije, opozarjajo kaj pomeni neukrepanje Vlade na tem področju, da pomeni zaprtje knjižnic, ker enostavno ne bodo zmogli tega stroška, kakršne ga praktično že krijejo nekje od letošnjega poletja naprej, ko so se, ko so šle cene energentov v nebo.

Zato res želim, da bi Vlada slišala in razumela današnji sklic seje, ki smo ga pripravili v Novi Sloveniji, in da bi prišla v roku 30 dneh, kot smo zapisali v sklepu, z neko natančno analizo in seveda s predlogi, kako bomo reševali vse te javne zavode, ki niso vključeni v sistem reguliranja cen. Bili so popolnoma spregledani, mislim pa, da so pomembni javni zavodi v lokalnih skupnostih, ki omogočajo izvajanje tako varstva otrok kot tudi seveda kulturne, športne dejavnosti. In enostavno si ne moremo privoščiti, da bi v letošnji zimi, da bi bila letošnja zima mogoče na teh področjih hujša, kot je bil covid, da bi se slučajno ti javni zavodi zapirali.

Mislim, da je potrebno tukaj razumeti njihovo stisko, nepredvidljivo okolje in poiskati rešitve v roku 30 dni.

Hvala lepa.