Govor

Asta Vrečko

Spoštovani poslanke in poslanci, spoštovani predsedujoči, najlepša hvala za besedo!

Pred vami je predlog zakona, ki celostno naslavlja umik politike iz upravljanja in vodenja RTV Slovenija. Novi zakon vrača tako vso avtonomijo zaposlenim na RTV Slovenija in civilni družbi.

Namen novega zakona je spremeniti sedanji način upravljanja tako, da se onemogoči politično podrejanje in vmešavanje v kadrovske in uredniške odločitve in vrne RTV javnosti in zaposlenim. Po sedanjem zakonu lahko kar 21 članov oziroma članic Programskega sveta od 29 imenuje Državni zbor, kar 5 jih ima v bistvu preko strank možnost priti v Programski odbor RTV Slovenija. Ta zakon pa predlaga spremembo tako, da bi imeli enoten organ upravljanja, Svet RTV Slovenija, v katerem bi 6 članov prišlo iz zaposlenih na RTV Slovenija, 11 pa bi bili predlagani s strani civilne družbe. In 11 predstavnikov bi se imenovalo na podlagi javnega poziva tako, da enega člana imenuje italijanska narodna skupnost, enega madžarska narodna skupnost, oba na podlagi javnega poziva, enega člana imenuje predsednik Republike Slovenije na podlagi javnega poziva verskim skupnostim, enega člana Slovenska akademija znanosti in umetnosti na podlagi javnega poziva univerzam in raziskovalnim inštitutom, dva člana Nacionalni svet za kulturo, enega na podlagi na podlagi javnega poziva kulturnim in umetniškim organizacijam in enega na podlagi javnega poziva organizacijam s področja avdiovizualnega sektorja, enega člana Olimpijski komite Slovenija na podlagi javnega poziva športnim zvezam in drugim športnim organizacijam, enega Nacionalna zveza invalidskih organizacij, isto na podlagi javnega poziva, Informacijski pooblaščenec na podlagi javnega poziva organizacijam, ki so dejavne na področju medijev, razvoja informacijske družbe in zagotavljanja transparentnosti, enega člana pa Varuh človekovih pravic Republike Slovenije na podlagi javnega poziva nevladnim organizacijam s področja varstva človekovih pravic in svoboščin. Na ta način bi dobili torej 17 članski Svet RTV Slovenija.

Poleg tega pa ta zakon predlaga še finančni odbor kot posvetovalno telo Sveta RTV Slovenija, ki ga bi sestavljalo 5 članov. Zakon pomembno naslavlja še nekatere druge stvari, ki se tičejo upravljanja in vodenja RTV Slovenija, hkrati pa daje tudi nesporno revizijsko pristojnost Računskega sodišča.

Na ta način bomo politiko umaknili iz upravljanja in vodenja Radia in Televizije Slovenije.

Ob tem pa bi danes poudarila še Poročilo EU komisije, ki je prišlo včeraj, in o katerem smo sicer danes že nekaj slišali, namreč gre poročilo o stanju pravne države za leto 2022, kjer ugotavljajo, da sedanja ureditev, torej, da večino programskih svetnikov in nadzornikov RTV Slovenija imenuje Državni zbor, ni učinkovita varovalka pred poseganjem politike v vodenje in avtonomijo RTV Slovenija, kar pomeni, da je tudi naš zakon v bistvu sledi usmeritvam, kar smo tudi ugotovili že v Vladi in na Ministrstvu za kulturo, katere ugotavlja tudi Evropska komisija, da se politika mora umakniti iz upravljanja in vodenja našega največjega javnega zavoda na področju kulture in medijev.

Prosim vas, da ta zakon sprejmete, saj le tako bomo lahko vrnili ponovno ugled in zaupanje tega našega največjega javnega zavoda in trajno umaknil politiko iz njenega vodenja.

Hvala lepa.