Govor

Spoštovani kolegice in poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje, začenjam 11. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklical na podlagi prvega odstavka 58. člena in drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščen sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednje poslanke in poslanci: mag. Janez Žakelj, mag. Matej Tonin, Zoran Mojškerc, dr. Anže Logar, Andrej Hoivik, Žan Mahnič, Lucija Tacer, Ferenc Horváth (od 22. ure dalje), mag. Urška Klakočar Zupančič (odsotna prvo uro 11. izredne seje) in gospod Janez Janša (od 19.30 dalje).

Na sejo sem vabil predstavnike vlade k obema točkama dnevnega reda.

Vse prisotne lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 11. izredne seje Državnega zbora.

Predlog dnevnega reda ste prejeli v sredo, 13. julija 2022, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. predloga za širitev dnevnega reda nisem prejel. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na odločanje. Poslanke in poslance prosim, da preverite delovanje glasovalnih naprav.

Glasujemo. Navzočih je 77 poslank in poslancev, za je glasovalo 76, proti nihče.

(Za je glasovalo 76.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red sprejet.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O RADIOTELEVIZIJI SLOVENIJA, PRVA OBRAVNAVA, NUJNI POSTOPEK.

V zvezi s to točko sta bila v zakonodajni postopek vložena dva predloga zakonov, in sicer Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o medijih, prva obravnava, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, in Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenije, nujni postopek, katerega predlagateljica je Vlada. Odbor za kulturo je v razpravi o navedenih predlogih zakonov odločil, da ju bo obravnaval v skladu s tretjim odstavkom 117. člena Poslovnika zbora. hkrati je tudi sklenil, da bo naslednji postopek v skladu s 127. členom Poslovnika zbora vodil na podlagi predloga zakona, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila vlada po nujnem postopku.

V skladu s četrtim odstavkom 117. člena Poslovnika zbora dajem besedo predlagateljem obeh predlogov zakonov za dopolnilno obrazložitev. Najprej dajem besedo predstavnici vlade dr. Asti Vrečko, ministrici za kulturo.

Izvolite.