Govor

Najlepša hvala, gospod Vnučec.

Sedaj bom odprl razpravo kolegic in kolegov.

Želi kdo razpravljati pri tej točki?

Vidim, da na to petkovo jutro ni razpravljavcev, se zahvaljujem.

Končujem razpravo.

Na glasovanje pa dajem Predlog stališča Republike Slovenije, ki se glasi: »Republika Slovenija podpira Predlog sklepa Sveta o podpisu, v imenu Unije, in začasni uporabi Protokola o izvajanju Sporazuma med Evropsko unijo in Republiko Mauritius o partnerstvu v ribiškem sektorju (2022–2026). Predlog ne zadeva slovenskega ribištva, saj slovenski morski gospodarski ribiči izvajajo ribolov le torej v severnem Jadranu. Republika Slovenija pozdravlja določilo, da bosta pogodbenici izvajali protokol v skladu z določilom sporazuma o partnerstvu iz Kotonoja glede bistvenih elementov v zvezi s človekovimi pravicami, demokratičnimi načeli in pravno državo ter glede temeljnih elementov v zvezi z dobrim upravljanjem, kot tudi z določilom novega protokola, da se lahko uporaba sporazuma prekine na pobudo ene od pogodbenic, med drugim v primeru, če ena od pogodbenic ugotovi kršitev bistvenih in temeljnih elementov človekovih pravic.«

Preden bomo začeli z glasovanjem, naj povem, da imam tukaj še eno pooblastilo, kolega Tomaža Laha nadomešča kolegica Andreja Kert, ki jo prav tako lepo pozdravljam na današnji seji. Tako.

Sedaj bomo začeli z glasovanjem.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 kolegic in kolegov, nihče proti.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je to stališče sprejeto.

S tem končujem 1. točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O STANDARDIH KAKOVOSTI IN VARNOSTI ZA SNOVI ČLOVEŠKEGA IZVORA, NAMENJENE ZA UPORABO NA LJUDEH, TER O RAZVELJAVITVI DIREKTIV 2002/98/ES IN 2004/23/ES.

Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za zdravstvo kot na matičnem delovnem telesu. Slednji ga je obravnaval na 9. nujni seji 25. oktobra 2022 in sprejel mnenje, ki smo ga prejeli.

Tako, sedaj bom prosil ministra, danes ni tukaj, je pa z nami, mislim, da mag. Tadej Osterc, torej, da nam predstavi Predlog uredbe, zlasti pa Predlog stališča Republike Slovenije.

Mag. Osterc, izvolite, beseda je vaša.