Govor

Irena Šinko

Hvala.

Torej, spoštovani predsednik, spoštovani poslanke in poslanci, vsi ostali prisotni, lepo pozdravljeni!

Torej, Evropska unija z obmorskimi državami sklepa več sporazumov za dostop do njihovega ribolovnega območja za zunanjo floto EU in takih ribolovnih območij je v Sloveniji, v Sloveniji, pardon, v Sloveniji ima Evropska unija sklenjenih okrog 30. V konkretnem primeru gre za predlagani akt Evropske unije, kjer s sklepom Svet EU pooblašča Evropsko komisijo za podaljšanje tega protokola med Evropsko unijo in Republiko Mauritiusom za obdobje 2022 - 2026, s čimer se omogoči začasno izvajanje sporazuma o partnerstvu v ribiškem sektorju med obema stranema.

Evropska unija je že imela z Mauritiusom sklenjen protokol, ki je leta 2021 potekel, zato je potem komisija na podlagi smernic začela s pogajanjem z Mauritiusom in za sklenitev novega protokola k sporazumu v ribiškem sektorju. Ta pogajanja so se letos maja končala, uspešno so bila zaključena in ta, namen tega, tega predloga sklepa je, torej, da odobri, da se odobri podpis protokola o izvajanju sporazuma za obdobje štirih let. Pomembno je tukaj povedati to, da gre za, torej za dostop do ribolovnih virov. Določijo se zgornje stopnje, koliko iz lova je pač možno oziroma koliko je lahko možno in tukaj gre za interesantno evropsko floto tuna.

Za to mora Evropska unija, potem tudi Evropska komisija oziroma Evropska unija plačati prispevek, iz proračuna je vsako leto ta prispevek 725 tisoč evrov in sicer potem se pa to uporablja za boljši dostop do ribolovnega območja, za podporo razvoju ribištva in pa za podporo razvoju pomorstva in modrega gospodarstva. Slovenija kot država v tem ni udeležena, ker pač ne lovi na tem območju, ampak samo na področju, na področju Jadrana. In s stališčem se nekako strinjamo in predlagamo, da se tak sporazum sklene.