Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Začenjam 16. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo, tukaj imam pooblastilo Zorana Mojškerca, kolega nadomešča kolegica Alenka Helbl, ki jo lepo pozdravljam na današnji seji.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta.

Vse navzoče vas res lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda, torej seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Torej, prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA SKLEPA SVETA O PODPISU V IMENU UNIJE IN ZAČASNI UPORABI PROTOKOLA O IZVAJANJU SPORAZUMA MED EVROPSKO UNIJO IN REPUBLIKO MAURITIUS V PARTNERSTVU V RIBIŠKEM SEKTORJU, V LETIH 2022 DO LETA 2026.

Gradivo k 1. in 2. točki smo prejeli od Vlade, 13. oktobra 2022, na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za obravnavo obeh predlogov stališč v Državnem zboru je danes. Gradivo k točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije, kot pristojnemu odboru ter Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kot matičnemu delovnemu telesu. Slednji ga je obravnaval na 7. nujni seji 14. oktobra 2022 in sprejel mnenje, ki smo ga torej tudi prejeli.

Torej, sedaj bi prosil ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospo Ireno Šinko, da nam predstavi predlog sklepa, še zlasti Predlog stališča Republike Slovenije.

Gospa ministrica, izvolite.