Govor

Dobro jutro!

SpoštovanI kolegice poslanke in poslanci, vsi vabljeni, prisotni na današnji 9. nujni seji Odbora za zdravstvo. Lep pozdrav!

Pričenjamo 9. nujno sejo, ki je bila sklicana v skladu s 47. členom in drugim odstavkom Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne more udeležiti poslanec Miha Kordiš, medtem ko nadomestni član odbora s pooblastili sodeluje poslanec Jožef Horvat namesto poslanke Ive Dimic.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje 17. oktobra 2022 ste prejeli predlog dnevnega reda, in sicer Predlog stališča Republike Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o standardih kakovosti in varnosti za snovi človeškega izvora, namenjene za uporabo na ljudeh ter o razveljavitvi direktiv 2002/98/ES in 2004/23/ES. Gradivo z dne 13. oktobra 2022 je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Ker do pričetka seje ni bilo predlogov za razširitev dnevnega reda oziroma za umik točke z dnevnega reda je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Zato predlagam, da gremo kar na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O STANDARDIH KAKOVOSTI IN VARNOSTI ZA SNOVI ČLOVEŠKEGA IZVORA, NAMENJENE ZA UPORABO NA LJUDEH TER O RAZVELJAVITVI DVEH DIREKTIV.

Vlada Republike Slovenije je na podlagi tretjega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije posredovala v Državni zbor predlog stališča, ki ga imamo med gradivi. Odbor navedeno gradivo o gradivu obravnava v skladu s prvim in drugim odstavkom 154.h člena Poslovnika Državnega zbora in Odboru za evropske zadeve posreduje svoje mnenje.

K 1. točki so bili vabljeni: predstavniki Ministrstva za zdravje in dodatno vabljeni predstavniki Slovenije Transplant Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Besedo predajam predstavniku ministra za zdravje, državnemu sekretarju, Tadeju Ostrc.