Govor

Hvala lepa za besedo, predsednik.

Lep pozdrav vsem prisotnim, še posebej torej gostom. Glede torej finančnega načrta za leti 2023 in pa 2024, in pa seveda našega načrta za vlaganje v obrambne zmogljivosti, če rečem takole, ki ga danes obravnavamo na našem matičnem delovnem telesu, Odboru za obrambo, bi po vsej verjetnosti, če bi naše državljane vprašali ali so za to, da se živi v varni državi in ali so za to, da Slovenija ostane varna država in ali so za to, da seveda tudi Slovenija in njene obrambne sile pripomorejo k varnosti tudi globalno, se pravi, v širšem mednarodnem prostoru, bi večina seveda rekla da. Tako da, sam bom nekako rekel, da me ni presenetil obrambni proračun, ampak moram reči, da verjamem, da sem tudi vesel, da je nekdo le spremenil pogled na to, kaj pomeni varnost in seveda vzporedno s tem tudi vlaganje v Slovensko vojsko in seveda vse druge resurse, kateri pripomorejo k varnosti in pa tudi, bom rekel, zaščiti. V glavnem proračun se dviga iz, za spremembo za 2023, kar je spodbudno, pa tudi s predlogom za 2024, nekako če rečemo, na primerjalno leto 2022 in 2023, sta dejansko za 10 % več v korist leta 2023 in pa potem naprej leto 2023 na leto 2024, primerjalno, spet 10 % v korist leta 2024. To pomeni, da se nekako tudi držimo tistih načrtov, da bomo se približevali večjemu odstotku BDP, ki ga vlagamo v obrambo in sicer za 2023, kot je bilo rečeno, 1,36 % BDP in pa za 2024, 1,44 %, tako da to kar je tukaj na papirju napisano, jaz upam, res da se bomo tega držali še v praksi. Naprej pa bi morda še malo se vrnil k temu, da smo pri določenih postavkah seveda povečevali izdatke, pri določenih, bom rekel, nekaj zmanjšali, pri letu 2023 pa spremembi, me zanima, kako je z ozkošji? Torej edino kar je, je tukaj tale za 4 x 4 lahka oklepna vozila, nekaj zmanjšanja. Tudi plan NRP, potem za leta tri, štiri, pet.

Potem bi pa še mogoče pač glede na to, da je bilo nekaj mogoče, ne vem, 10 dni nazaj ali pa ali pa konec meseca v kadetnici Maribor s strani predsednika Boruta Pahorja rečeno, da je preklic pogodbe o nakupu osemkolesnikov bokser po njegovi oceni tvegana odločitev iz varnostnega, političnega in finančnega vidika, in seveda, da Vlada ob tem ne ponuja prepričljive alternative. In sicer, sam se tudi sprašujem, glede na to, da pač zdaj, bom rekel, rezervacija za sredstva za 8 x 8 oklepnike nekako niso pošla, so notri. Ampak koliko časa bomo potrebovali, da jih bomo začeli izdobavljati, glede na to, da se je en posel prekinil in pa sedaj drugega, bom rekel, še nismo začeli?

Tole kar je bilo rečeno okrog zračne obrambe, pa helikopterjev. V redu, ampak vseeno, če tako rečem, verjamem, da pač, če se bomo držali vseh teh zavez, katere so zdaj tukaj navedene, vsaj po vsej verjetnosti nam potem res Nato pomaga v obliki zračne obrambe, seveda pa svojega ščita.

Ostalo, ne bom rekel, da je, to je v redu, če seveda 10, teh 10 % nam ne poje inflacija, potem je tale povečanje izdatkov za obrambo spodbudno.

In si želim, da ostanemo seveda v tej smeri tudi naprej in varne še naprej, glede na zaostrene seveda varnostne pogoje v naši soseščini.

Hvala lepa