Govor

Spoštovani1

Pričenjam 6. nujno sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Lepo pozdravljam vse prisotne, gospoda doktor Damirja Črnčca, državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo, brigadirja Franca Koračina iz Generalštaba Slovenske vojske, gospoda Boštjana Šefica iz Urada predsednika republike, gospo Ireno Momić iz Ministrstva za finance in vse ostale goste.

Obveščam vas, da so zadržani in da se seje ne more udeležiti mag. Matej Tonin. Obveščam vas tudi, da bodo kot nadomestne članice na seji bili Sara Žibrat namesto Sandre Gazinkovski in gospod Milan Jakopovič namesto gospoda Mihe Kordiša. Za današnjo sejo pa se je opravičil tudi minister za obrambo, gospod Marjan Šarec zaradi poti v tujino. Prehajamo torej na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red.

1. točka, Predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto dva 2023 in druga točka, Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2024.

Ker nisem prejel predlogov za razrešitev dnevnega reda ali za umik katere od točk, je torej določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Predlagam pa, da razpravo opravimo tako, da združimo prvo in drugo točko dnevnega reda. Upam, da se strinjate. Ali je kdo proti? Nihče. Ugotavljam, da nihče ni proti.

Torej prehajamo na 1. IN 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE OBRAVNAVO PREDLOGA SPREMEMB PRORAČUNA ZA LETO 2023 IN PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2024.

Predlog sprememb in predlog proračuna je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije. Celotno gradivo je bilo objavljeno pa na spletnih straneh Državnega zbora. Opozoril bi, da je Odbor za obrambo pri postopku nastopa kot zainteresirano delovno telo. V skladu s tretjim odstavkom 157. člena Poslovnika in petim 166. člena lahko zainteresirano delovno telo vloži amandmaja samo k tistim delom predloga proračuna, ki zadevajo njegovo področje in morajo biti uravnoteženi s predlogom za spremembo izdatkov na drugem področju. Vloženi amandmaji tudi ne smejo biti v breme proračunske rezerve ali splošne proračunske rezervacije ter tudi ne breme dodatnega zadolževanja.

Delo bi nadaljevali tako, da bom najprej priprosil predstavnike Ministrstva za finance in Ministrstva za obrambo, da nam predstavijo politiko na obrambnem področju, ki se odraža v predlogu sprememb proračuna za 2023 in v predlogu proračuna za leto 2024, nato pa bi namenil čas članom odbora in vsem prisotnim za razpravo.

Tako da, če želite, gospa Irena Momić iz Ministrstva za finance, če želite besedo.