Govor

Spoštovane poslanke in poslanci, predstavniki Vlade, gospa ministrica s sodelavci, ostali prisotni, lepo pozdravljeni na današnji seji.

Pričenjam 7. nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Obveščam vas, da je zadržan in je opravičen poslanec Jožef Horvat, med tem ko imamo kar nekaj nadomestil in sicer: poslanka Alma Intihar nadomešča Miha Lamuta, dr. Tatjana Grajf nadomešča poslanko Natašo Sukič, Lucija Tacer nadomešča Franca Propsa, Jani Prednik nadomešča Damjana Zrima, Rado Gladek nadomešča Alenko Helbl, Andrej Hoivik nadomešča Franca Breznika.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje, 14. 10., ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog zakona o oprostitvi plačila nadomestila za vzdrževanje in delovanje namakalnega razvoda Vogršček v letu 2022.

In pod točko 2 - stališče Republike Slovenije do predloga uredbe Sveta o spremembi uredbe Sveta o odprtju in zagotavljanju upravljanja avtohtonih tarifnih kvot unije za nekatere ribiške proizvode za obdobje 2021-2023.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen dnevni red seje, kot je bil že določen s sklicem v skladu s Poslovnikom Državnega zbora.

Pred tem pa še preberem eno pooblastilo, ki sem ga ravnokar prejela. Poslanka Andreja Živic nadomešča Aleša Rezarja.

Še enkrat, torej prehajam na 1. TOČKO – OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O OPROSTITVI PLAČILA NADOMESTILA ZA VZDRŽEVANJE IN DELOVANJE NAMAKALNEGA RAZVODA VOGRŠČEK V LETU 2022.

Predlog zakona je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je objavljen na spletni strani Državnega zbora. Kolegij predsednice Državnega zbora je na svoji 17. seji, 14. oktobra letos sklenil, da se ta predlog zakona obravnava po nujnem postopku, zato ga bo odbor obravnaval na podlagi 126. in 143. člena Poslovnika. Kot gradivo ste poleg predloga zakona prejeli še mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter stališče Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v zvezi z mnenjem Zakonodajno-pravne službe, k tej točki sem vabila Zakonodajno-pravno službo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predstavnika Državnega sveta in predstavnika Kmetijsko gozdarske zbornice. Prejeli smo tudi predlog poslanskih skupin Svoboda, Socialnih demokratov in Levice za amandmaje k 1. 2. in 4. členu.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona v okviru nujnega postopka.

Najprej dajem besedo ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospe Ireni Šinko kot predstavnici predlagatelja. Ministrica, beseda je vaša.