Govor

Matjaž Han

Ja, najlepša hvala.

Spoštovani predsednik, kolegice in kolegi, spoštovane poslanke in poslanci in pa seveda vsi vabljeni!

Lep dober dan!

Najprej naj rečem, da se strinjam, predsednik, s tabo, da je Komisija za nadzor javnih funkcij ena najbolj pomembnih komisij v Državnem zboru, ki vendarle nadzira finančne transakcije, proračunske dokumente. In sem prav vesel, da smo danes tukaj, da se na nek način pogovorimo, sploh v časih, v katerih se je znašla ne samo Slovenija, ampak bom rekel, cela Evropa. In mislim, da je prav, da si izmenjamo informacije in na nekatera vprašanja glede višine cen ali pa porabe proračunskih postavk tudi mi na tej strani danes ne moremo govoriti, ker čakamo na koncu koncev tudi odločitev Evrope, ker če Evropa tukaj ne bo na nek način solidarna in če ne bodo in jaz upam, da se bodo danes vendarle dogovorili, gre v pravo smer, potem bodo lahko vedele same države članice na kakšen način in po kakšni ceni bodo na nek način subvencionirale tako gospodinjstva kot gospodarstvo, da bo evropsko gospodarstvo še konkurenčno. In na to se Slovenija in Vlada Republike Slovenije absolutno pripravlja. Če ste videl, predsednik, tudi v proračunu so, bom rekel, postavke za rezervo in je seveda odvisno zelo od dogovora v Evropi ali bo milijarda dovolj ali bo pa pet milijard premalo. To zdaj zelo banaliziram, ampak zadeva je takšna.

Zdaj tudi vi ste sam bil minister in veste kako je bilo težko, kljub temu, da ste že mislil, da ste se nekaj dogovoril, pa zadeva pa ni šla v pravo smer in tako naprej, ker vsaka država poleg vse te solidarnosti, ki jo imamo, gleda samo še na sebe. In to mislim, da ne bo v redu. Kot ste ugotovil, Evropska unija se srečuje z eno največjih kriz in tej se reče energetska kriza. Slovenija je pa pustimo zdaj zadnje ukrepe, se pravi HSE in Gen-a in glede jedrske elektrarne in Termoelektrarne Šoštanj, v veliki meri neodvisna. Vemo procente kakšni so, kar se tiče za oskrbo z električno energijo. Zdaj poslovanje z ali pa »trejdanje« z elektriko ali pa je, seveda ima specifiko in jo vi v tej dvorani nekateri bistveno bolj poznate kot jaz. In tudi zaradi tega »trejdanja« prodaje električne energije imajo nekatere naše družbe težave zato, ker so pač v preteklosti in noben ni vedel, da bo prišlo do take eskalacije cen in da se bo na nek način trg električne energije zaradi plina na nek način sesul. Ampak Vlada ni sedela križem rok in je seveda, govorim zdaj za prvo točko, z drugo točko bo bolj relevantna za mene kot ministra za gospodarstvo, je sprejela poroštvo Republike Slovenije za obveznosti iz naslova kreditov najeti zagotavljanje likvidnosti na organiziranih trgih električne energije, ker

je pač, ker je spoznala kje so težave in je za naše največje proizvajalce, se pravi Gen, HSE in Geoplin, sprejel to poroštvo. Zdaj, ker se seveda spreminjajo tudi cene plina in tako naprej se lahko tudi kakšna zadeva spremeni, ki je bila mogoče še pred enim tednom drugače namenjena, ampak to bodo relevantni ljudje povedali. Zdaj mi govorimo o višini, da mi bo državni sekretar povedal, poroštva za 1,6 milijarde evrov, tu gre pa v bistvu za kredite 1,3 milijarde, obratno, tako ja.

Zdaj seveda vsi vemo, zaradi krize je situacija v Geoplinu zaostrena. Zdaj imamo tu tudi direktorica Petrola, ki bo bistveno več lahko povedala. Zato Vlada, kot smo rekli, je načrtovala ali pa načrtuje to dokapitalizacijo. Tu Ministrstvo za gospodarstvo seveda ne sodeluje, ne bežim pa jaz kot minister za gospodarstvo od nobene odgovornosti, ker je to vse kar sprejemamo na Vladi je to sprejeto na Vladi in je to odgovornost vseh ministrov, bodisi ministra za zamejce po svetu, pa ministra za finance, gospoda Boštjančiča, tako da jaz vsaj tako gledam kot politik in nikdar nisem gledal tako, aha, to, kar je moje, je moje, tisto, kar je pa tvoje, je pa tvoje. Ne, to je vladna odločitev.

Tako da, mi smo seveda tudi na Ministrstvu za gospodarstvo se pripravili, odprli, podprli nekaj ukrepov za pomoč gospodarstva. Zavedamo se, da verjetno čisto dovolj ne bo denarja za vse potrebe, vendar zato letos smatramo, da bomo obdržali gospodarstvo na, če se lahko parafraziram ali pa na nek način rečem, nad gladino. In to nam gospodarstvo tudi na nek način govori. Ključno pa je, kaj bomo naredili za naslednje leto.

Jaz sem seveda prva sklepa, predsednik, prebral. In moram reči, če sem prej rekel, da je odgovornost na vseh ministrih, se ne bom do njega opredelil, ker imam ta moment mogoče tudi malo manj podatkov. Seveda pa pri drugem pa nimam nobenih problemov povedati vse ostalo.

Tako da, jaz bi zdaj, če mi dovoliš, predsednik, dal besedo mogoče državnemu sekretarju za finance, pa potem gospodu Šolincu, ki, bom zdaj malo za šalo, malo zares rekel, smo v zadnjem času več skupaj kakor s svojo ženo, ker smo na teh sestankih non stop in vem, da ljudje na Ministrstvu za infrastrukturo, pa tudi pri nam in na financah trdo delajo za to, da bomo sprejeli ukrepe takšne, da bodo na koncu koncev prejeli in da bodo slovenskemu gospodarstvu in prebivalstvu pomagali. Zaupam pa tudi v solidarnost v Evropi, ki verjamem, da bodo sprejete odločitve, upam, da danes, ker je predsednik Vlade na sestankih, zadoščale za to, da bodo lahko potem slovenske ali pa slovenska država intervenirala in pomagala gospodarstvu.

Hvala lepa.