Govor

Jure Trbič

Hvala za besedo. Spoštovana predsedujoča, prisotni ostali!

Na Ministrstvu za javno upravo, razrez predloga sprememb proračuna za 2023 in predloga za 2024, po nadskupini tipa sredstev gledamo tako, da je predlog sprememb za leto 2023 znižano. In sicer, predvideli smo rahlo rast na integrali za dober milijon in s tem tudi malo povišanja namenskih sredstev in znižanja EU sredstev ter integralnih v smislu slovenske udeležbe.

Kar se tiče predloga za 2024 pa tudi padec tako celih sredstev kot pravzaprav na vseh ostalih postavkah. Po proračunskih uporabnikih pa je skupen znesek, tudi pada za 2023 in 2024, s tem, da na konto samega ministrstva smo najbolj znižali Inšpektorat za javni sektor kot organ v sestavi, rahlo znižali, zvišali, pardon, za 2023 in predvsem pa na področju upravnih enot predvideli kar razmeroma visoko zvišanje. Zdaj, kot veste, Ministrstvo za javno upravo je predlagatelj finančnega načrta za tako ožje ministrstvo in upravne enote kot organ v sestavi. Kot je omenjeno, Inšpektorat za javni sektor za leto 2023 načrtujemo 260,8 milijonov evrov pravic porabe, kar v primerjavi s torej že sprejetim proračunom predstavlja znižanje višini 6 %, za leto 2024 pa so načrtovane pravice porabe v višini 221 milijonov, kar predstavlja še 20 % znižanje. Kot sem že prej omenil, zdaj na integralnem delu proračuna se pravice nominalno povišujejo za 1,2 milijona evrov na 227. Ključno tu so področja informatike, stvarnega premoženja in nenazadnje, kot že omenjeno, upravne enote. Na področju lokalne samouprave pa zagotavljamo v letu 2023 7,6 milijonov evrov za sofinanciranje tako imenovanih skupnih občinskih uprav in za sofinanciranje delovanja reprezentativnih združenj občin. Potem na namenskih sredstvih v letu 2023 načrtujemo skupno 23,2 milijona, kar predstavlja zvišanje v višini 21 % glede na že sprejet proračun. In sicer naše ministrstvo ustvarja namenske prihodke z izvajanjem lastne dejavnosti, to je prodaja nepremičnega in premičnega premoženja, odškodninami iz zavarovanja premoženja, oddajo raznih poslovnih prostorov, stanovanj in garaž, donacijam, prispevki, nadomestili za dodelitev služnostne pravice in ustanovitve stavbe, stavbne pravice ter določenih vplačanih tiskovin, ki jih stranke vplačajo, tipično so to potni listi, osebne izkaznice in podobno.

Ter tretja točka, še evropska sredstva. Tu se glede na že sprejet proračun za drugo leto znižujejo ta sredstva iz 31,4 milijona na 10,4 milijona, kar je pravzaprav visoko znižanje za kar 67 % točk. Znižanje predvsem izhaja iz reorganizacije ministrstva in prenosa delovnega področja informacijske družbe na Službo vlade za digitalno preobrazbo.

Zdaj mogoče dodam še, da kot predlagatelj finančnega načrta realiziramo svoj finančni načrt v okviru naslednjih podprogramov. Ključno in največji del pravzaprav je centralna informacijska infrastruktura in telekomunikacijska tehnologija, potem razvoj storitev javne uprave, seveda zagotavljamo tudi prostorske in druge pogoje za delo državnih organov, tu je eden najvišjih pač zneskov, predvideva se tudi seveda nekaj večjih investicij, na željo lahko tudi naštejem pravzaprav, potem imamo še podskupine upravljanje stanovanj, počitniških enot in garaž, upravne storitve v upravnih enotah, kot že omenjeno, tu gre za kar visoko povišanje, pa seveda tudi za urejanje in organizacijo javne uprave za nadzor, podporo lokalni samoupravi in koordinaciji državne ter lokalne ravni, kot sem že omenil, za urejanje sistema kot takega na področju podjetništva in konkurenčnosti, prav tako tudi za spodbude za novonastala podjetja in njihovo rast. Predvsem je tu recimo za omeniti mogoče portal Spot, kot ga verjetno že poznate. Nenazadnje pa skrbimo tudi za spodbujanje razvoja nevladnih organizacij ter civilnega in socialnega dialoga, tu je tudi predlog za kar dobro zvišanje za drugo leto, predvsem pa se nanaša to na tako zvana namenska sredstva, ki tu izvirajo iz sklada za razvoj nevladnih organizacij. In še zadnja podskupina pa so sredstva za financiranje epidemije covida, kjer je bilo predvideno nič, pa smo tudi dvignili za pol milijona evrov, no, ker vseeno se pričakuje določene dodatne stroške tudi v letošnji zimi. To je predvsem denar za zaščitne maske, rokavice, razkužila in čistila.

Toliko na kratko. Če bi koga zanimalo še bolj podrobno, pa seveda z veseljem.

Hvala.