Govor

Tina Heferle

Hvala lepa za besedo, gospa predsednica.

Lep pozdrav vsem!

Jaz bom samo na kratko izpostavila nekaj ključnih elementov, ki jih zajema naš proračun in sicer, če malo o številkah povem, predlog spremembe proračuna za leto 2023 za Ministrstvo za notranje zadeve z organoma v sestavi znaša 574,6 milijona evrov, kar pomeni, da se je ministrstvo glede na sprejeti proračun za leto 2023: proračun povečuje za 32,4 milijona evrov. Upoštevaje vir sredstev so spremembe glede na sprejet proračun v povečanju integralnih sredstev zaradi upoštevanja dogovora s sindikati, ki se odraža v višjih stroških dela. Potem znižamo namenska sredstva za 1,6 milijonov evrov zaradi tega, ker ni tistih načrtovanih donacijskih sredstev za avtocestno policijo. Vemo kako je bilo s tem v preteklosti in se stvar še razčiščuje na podlagi poročila, ki ga je izdal naš revizor, notranji. Potem povečuje so se evropska sredstva in pa povečuje se slovenska udeležba pri evropskih projektih.

Zdaj, kar se tiče za izpostaviti, bi lahko izpostavila še spremembo proračuna v letu, predvsem 2023 pri materialnih stroških, kar znaša za celoten organ 9,8 milijonov evrov povečanja glede na prejšnje številke. Povečanje za policijo bo v tem primeru pomenilo 5,8 milijonov evrov in sicer predvsem na rednem delovanju, pri odstranitvi ograj. Vemo, da se je migracijska politika spremenila, zaradi tega tudi drugačna sredstva tukaj planirana. In pa seveda zaradi višjih cen energentov in stroškov vzdrževanja ITK opreme.

Kar bi še bilo za omeniti, so morda investicije, ki so bile že tekom tega leta kar zelo napihnjene, bi lahko rekla, verjetno kot posledica volilnega leta. Za zanimivost lahko povem, da je od 17. projektov, ki jih je pač prejšnja garnitura predvidela, kar 14. oziroma 15 takih, ki so bili pripravljeni zelo skopo, v bistvu še na ravni tiste začetne investicijske dokumentacije, zato je potem v letu 2023 so ta sredstva nekoliko nižje predvidena, ker je pač potrebno celotne projekte najprej dokumentacijsko urediti in sicer namenjamo 6,1 ena milijona evrov za gradbene investicije, potem recimo za izpostaviti so sredstva za nakup večnamenskega transportnega helikopterja in pa tudi čolna, ki se bo potem realiziral z izplačilom v letu 2024. Tako da se potem tudi ta investicija prenese.

Glede evropskih sredstev oziroma slovenske udeležbe pa lahko povemo, da je ministrstvo v letu 2023 in 2024 kar optimistično. MNZ bo v bistvu zelo usmerjen v črpanje teh evropskih sredstev. Evropska sredstva s pripadajočo slovensko udeležbo s predlogom za proračun za leto 2023 za celotno ministrstvo znašajo skoraj, se pravi, točno 39 milijonov evrov, kar je za 23,8 milijonov evrov več od sprejetega proračuna za leto 2023. Potem v 2024 letu pa 40,8 milijonov evrov, kar je še za 1 milijon več od predloga proračuna.

Toliko na kratko o številkah, če bo pa kaj vsebinskega še, bomo pa v nadaljevanju pojasnili.

Hvala.