Govor

V redu, potem bom pa jaz povedala svoje.

Na začetku mandata je Gibanje Svoboda jasno povedala, tudi predsednica Državnega zbora je jasno povedala, da jih preteklost ne zanima. Da jih, bom rekla, standardi in normativi in vse, kar je bilo v prejšnjem mandatu, ne zanima. Da bo danes vse drugače, da bo v tem mandatu vse drugače, da bodo postavljena nova pravila oziroma pravila, ki bodo pravična za vse in da bodo tako tudi delovali. Danes smo poslušali kako je bilo v prejšnjem mandatu in da se koalicija drži standardov prejšnjega mandata. Tako da, mislim da veliko besed ste požrli od 24. aprila ali pa že od prej, od kampanje, danes je to še en dokaz več. Torej, sprejemate standarde, ki v preteklosti niso bili dobri in jih nadaljujete, ker pač tako želite in vam tako paše. Tudi dejali ste, da nikoli ne sme zmagati večina nad manjšino. Tudi to se danes dogaja. Poleg tega se dogaja tudi to, da koalicija odloča o mestih, ki jih mora zasesti opozicija. Lahko se strinjam v delu, ko pravite, da pri razdelitvi delovnih mest oziroma članstvo v delovnih telesih in predsedovanje, da najprej izbira koalicija in si pač pobere največji del kolača - s tem se lahko strinjam - vendar pa, potem pride na vrsto največja opozicijska stranka. To se nikoli ni zgodilo. To, kar ste brali, gospod kolega Sajovic, si pač razdelitev, ki je bila narejena po Poslovniku, ki ga je naredil Kabinet predsednice Državnega zbora, ki je razdelil torej 6 predsedniških mest, če zdaj govorim samo o opoziciji, 6 predsedniških mest za SDS in 1,82 ali če zaokrožimo, 2 za Novo Slovenijo.

Jasno je iz Poslovnika, da se pač glede na Ustavo in Poslovnik, da je potrebno upoštevati proporcionalno glede razdelitev tole v delovnih telesih, in razdelitev predsedniških mest, razdelitev v mednarodnih delegacijah glede na velikost oziroma na številčnost poslanskih skupin, in da v vsakem delovnem telesu praviloma pripada 1 mesto vsaki poslanski skupini.

Torej, od začetka je kršeno najprej to, da ni bilo razdeljeno 6 predsedniških mest Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke, danes toliko več, niti ni zagotovljeno vsem poslanskim skupinam 1 mesto v vsakem delovnem telesu. Kajti v KNOVS, po sklepu, ki ga danes predlagate, je razdelitev, torej zmanjšanje števila mest v Komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih in varnostnih služb iz 9 na 7. Od tega pripada Poslanski skupini Svoboda 1 mesto, Poslanska skupina Nova Slovenija krščanski demokrati 4 mesta, Poslanska skupina Socialnih demokratov 1 mesto in Poslanska skupina Levica 1 mesto. Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke ne pripada nobene mestu, torej ni mesta v tem delovnem telesu, kot je, kot zahteva četrti odstavek 33. člena, ki pravi, da v vsaki poslanski skupini praviloma se zagotovi vsaj 1 mesto v vsakem delovnem telesu.

Torej, kršenje Poslovnika, posredno kršenje Ustave ali pa tudi ne, in tudi neposredno kršenje Ustave je postala stalna praksa sedanje koalicije, odvzemi besed, označitve s fašisti, z desnimi skrajneži, žalitve na sejah Državnega zbora, na odborih, javno, bom rekla, javno linčanje kolega Breznika, češ da je kršil etični kodeks, kar po etičnem kodeksu se ne sme javno izpostavljati poslancev pri tem, torej neupoštevanje Poslovnika in tako naprej, vse to je nekako nova praksa v tem mandatu.

Dejali ste, da je potrebno končati z napadom na Slovenijo, se strinjam, se strinjam popolnoma. Ampak glejte, odprli ste meje, sprejeli ste Družinski zakonik, sedaj še v paniki, tik pred prazniki, 28. 10., še obravnava Predloga sklepa o nedopustnosti razpisnega za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah Družinskega zakonika. Vse to, vse to so napadi na Slovenijo s strani koalicije.

In očitati v Slovenski demokratski stranki, da s tem, ko ne želi oziroma vztraja, to je bolje, vztraja pri tem, da se izvrši to, kar piše v Poslovniku in v Ustavi, da se razdeli delovna mesta, predsedniška mesta delovnih teles, tako kot je po Poslovniku, tako kot veleva Ustava, da s tem rušimo oziroma napadamo Slovenijo, je skrajno neodgovorno in lažnivo.

In zato, dragi kolegi, se v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke vsekakor s takšnim sklepom, ki je bil predlagan s strani koalicije in ki bo verjetno danes potrjen, ker imate večino in po vašem seveda večina vedno zmaga nad manjšino, in s tem levim fašizmom, s podporo krščanske demokracije, jaz pri tem glasovanju ne bom sodelovala in zapuščam to sejo.

Najlepša hvala.