Govor

Stanko Baluh

Spoštovani predsednik, hvala lepa za povabilo na sejo.

Spoštovani poslanci in poslanke, en prisrčen pozdrav tudi v mojem imenu in v imenu Urada za narodnosti ter seveda prisrčen pozdrav mojim kolegom iz Vlade Republike Slovenije!

Glejte, Urad za narodnosti je pač tisti koordinativni organ, ki je dejansko pristojen koordinirati in spremljati zagotavljanje pravic obeh narodnih, ustavno varovanih, obeh narodnih skupnosti; italijansko, madžarsko in pa romsko skupnost in seveda tudi, ko pride do priprave proračuna, smo vedno nekje pozorni, kako se v sklopu dogovorov ta, te pravice tudi uresničujejo.

Urad je primarno pristojen, tako da, morda za uvod malo številk, da bo bolj jasno, da se proračun za pripravo proračuna 2023, 2024, ker smo združili obe točki, nominalno sredstva se niso v nobenem primeru niti zmanjšala. Seveda bom pa v zaključku svoje predstavitve tudi opozoril na nekatere stvari, ki jih bo potrebno tudi v nadaljevanju spremljati in katere je že tudi predhodnik iz Ministrstva za finance omenjal.

Tako da, mi v letu 2023, 2024 smo zagotovili sredstva za obe krovni organizaciji, italijansko in pa madžarsko skupnost ter tudi romsko skupnost. Izrednega pomena se nam tukaj zdi, da so sredstva ostala na istem nivoju, kot so bila v preteklem letu in seveda, kot drugo bi omenil, da izvajamo tudi sofinanciranje uresničevanja ustavnih pravic avtohtone madžarske in pa italijanske narodne skupnosti v devetih občinah, skladno z Zakonom, 20.a členu, Zakona o financiranju občin in seveda je letni obseg sredstev odvisen od višine povprečnine in kot vemo, da se še zadeva tudi ureja, bomo videli tudi, kako bo v prihodnjih letih oziroma kakšen bo dogovor z lokalnimi skupnostmi glede povprečnine in tako se bo tudi v nadaljevanju naša finančna, naša finančna sredstva temu tudi prilagajala.

Zagotavljamo tudi financiranje radijskih in televizijskih programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost ter tudi romsko skupnost. Moram reči, da so se v zadnjih letih tudi na tej postavki sredstva povečevala, seveda v prid obeh narodnih skupnosti in pa seveda obeh studiev, tako v Kopru (Capodistria) in tudi v Lendavi (Lendva). Naj povem, da smo zagotavljali, zagotavljamo tudi sofinanciranje informativne dejavnosti madžarske in italijanske narodne skupnosti ter, kjer so sredstva ostala v istem, v istem, ni na istem nivoju in pa bi tukaj izpostavil, da sofinanciramo tudi delovanje italijanskih ustanov na Hrvaškem, ki opravljajo svoje dejavnosti za potrebe italijanske narodne skupnosti na Hrvaškem in v Sloveniji. Tudi z njimi na osnovi bilateralnega ustnega dogovora so se v zadnjih letih sredstva za njihovo delovanje v korist italijanske skupnosti v Sloveniji, v enem segmentu tudi povečevale. Kot sem že tudi danes omenil, nekatera odprta vprašanja ostajajo in bodo pač v nadaljevanju procesa tudi potrebno jih spremljati in pa se sproti tudi dogovarjati. Tukaj, kot sem že tudi uvodoma omenil, bo potrebno, bomo videli kakšni bodo pogovori glede povprečnine, kot sem že tudi omenil. In v primeru, da se bodo sredstva spreminjala, bo potrebno tudi zagotoviti dodatna sredstva na teh postavkah za katere je pristojen tudi Urad za narodnosti. Še na eno stvar, ki bi jo tukaj omenil in sem jo v zadnjem času, ko sem bil med predstavniki manjšin zasledil oziroma dobil informacijo je tudi, da v zadnjem času, ko so potekala pogajanja z različnimi sindikati, tako da bo potrebno biti, bo treba tudi upoštevati še morda dodatna sredstva za plače, to pomeni za obe krovni organizaciji in pa tudi za sodelavce, ki delujejo v sklopu RTV Slovenija, ter drugih organizacij, ki sem jih že danes nekaj naštel in kjer se v sklopu sofinanciranja zagotavljajo sredstva tudi za plače in pa druge stroške zaposlenih. Tu sta morda dva izziva, ki nas v sklopu že pripravljenega proračuna, 2023-2024, bosta z nami in bomo poskušali biti pazljivi in pozorni tudi v nadaljevanju razgovorov, ki se bodo opravljali znotraj, s sindikati in sredstva, ki se bodo zagotavljala potem znotraj državnega proračuna.

Morda toliko za uvod. Sem odprt še za kakšna druga vprašanja potem in se zahvaljujem še enkrat za povabilo.

Hvala lepa.