Govor

Hvala lepa tudi vam.

Zdaj, glede na to, da sem bil vprašan kateri so ti deležniki, se ve kateri so deležniki, torej deležniki so Vlada, deležniki je Strateški svet ter deležniki Ministrstva za zunanje zadeve, in seveda s temi v zvezi se je potrebno posvetovati, kajti zunanja politika ni politika enega človeka, ampak vseh deležnikov. In zaradi tega tudi sem želel slišati o mnenje ostalih.

Še enkrat poudarjam, podpisano je bilo v roku. Torej to določa tudi Zakon o zunanjih zadevah.

Bi pa morda še pojasnil še en del, in sicer, kako se, da bomo potem v razpravi morda se lahko bolj fokusirali na sam sklep, ki ga je predlagala SDS, kako je pravzaprav postopek, kakšen je postopek vključevanja držav zveze Nato. In sestavljen je iz več faz, in prične se najprej s povabilom zavezništva na pristopne pogovore, potem povabilo generalnega sekretarja Nato, sledijo pogovori s strokovnjaki Nata, priprava protokola o pristopu ter poročila o pogajanjih. Podpisu protokola sledijo tudi postopki ratifikacije v državah članic zavezništva, ki se zaključijo z deponiranjem listin o ratifikaciji pri vladi Združenih držav Amerike in tako naprej. Torej po tem zaključku teh postopkov v vseh 30 članicah zavezništva pa lahko država pristopi k Severnoatlantski pogodbi. Po ratifikaciji protokola v vseh državah članicah, generalni sekretar zveze Nato povabi država po tem, da pristopi k Severnoatlantski pogodbi, pri čemer sledijo potem deponirane listine o pristopu pri vladi Združenih držav Amerike.

Tako da, da vemo o čem govorimo in kako, da to ni kar nek postopek in da to je sestavljen iz več faz, ki so tudi zahtevne. Mi smo imeli, kot ste že sami omenili, že postopek glede Kraljevine Švedske in pa Finske. In tudi še enkrat naj povem, da v takojšnjem odzivu smo se odzvali in sejo sklicali. Nenazadnje smo podpisali to, mislim, da 14. julija, ko nekje med prvimi, bom rekel ali pa v prvi polovici držav članic, tako da nekatere so šele septembra. Ampak to ni pomembno. Pomembno je, da smo k temu pristopili in tudi stvari naredili.

Jaz upam, da sem vam, spoštovani kolega, odgovoril na to vprašanje.

Kaj je replika?