Govor

Bojana Potočan

Hvala lepa, predsedujoča za besedo.

Najprej lep pozdrav vam in vsem poslancem in seveda predsedniku Vrhovnega sodišča, Sodnega sveta in pa drugim predstavnikom sodstva ter seveda predstavnikom Ministrstva za pravosodje, lepo pozdravljeni!

Državni svet je obravnaval to tematiko na svoji Komisiji za državno ureditev in sicer 81. seji 12.10.2021. Tematika, ki smo jo obravnavali je bila seveda podobna danes že omenjeni, zato ne bom se ponavljala, morda bom samo na kratko omenila tisto, kar se nam je zdelo pomembno izpostaviti v razpravi. sicer pa je naše obsežnejše mnenje tudi podano v pisni obliki. Seveda se je razprava dotikala kadrovskih vprašanj, kot je bilo danes že povedano, sicer upada število, torej sodnih zadev, hkrati pa se manjša tudi število sodnikov, vendar je bilo opozorjeno, da se ne more iti to v nedogled in da se na nekem določenem segmentu ta odliv sodstva mora seveda ustaviti. Že sedaj so, kot je bilo pojasnjeno, težave na upravnem sodstvu in pa pri prehajanju med okrajnimi in okrožnimi sodniki. V razpravi je bila omenjena kot možnost večja prilagodljivost sistema in da bi lahko marsikaj rešila tudi uvedba enovitega sodnika. Ravno tako smo se dotaknili tudi vprašanja pomanjkanja sodnih izvedencev, kot je bilo danes pojasnjeno, je bilo tako s strani torej predstavnikov sodstva kot tudi s strani predstavnikov Ministrstva za pravosodje ta tematika pojasnjena, kot tudi danes tukaj vam.

V zvezi z družinskimi postopki je bilo podano mnenje naše komisije, da je potrebno torej morda tudi razmišljati o teh alternativnih oblikah reševanja sporov in še več primerov torej ponujati v mediacijo, kjer se zadeve lahko rešijo na nek sporazumen način, kar tudi manj obremenjuje potem sodstvo in seveda tudi same stranke.

Ravno tako smo se pogovarjali torej o temi, ki se vleče že vsa leta in to je plačni položaj seveda sodnikov. Predstavnik Sodnega sveta in pa tudi predstavnica Ministrstva za pravosodje sta pač pojasnila podobno kot danes tukaj, da so že ti razgovori. Komisija je posebej poudarila, da je za vsako demokracijo nujno dobro delovanje sodne veje oblasti in vseh drugih zaposlenih v sodstvu in pri tem je bil tudi izrečen poziv, torej izvršilni veji oblasti, da ustrezno ovrednoti delo na sodiščih, pa da tudi omogoči seveda predstavnikom sodišč, da enakovredno in enakopravno sodelujejo v socialnem dialogu in v postopkih spreminjanja plačnega sistema. Seveda smo se morali dotakniti tudi problematike, torej lokacij sodišč, kot je bilo že danes omenjeno, v Ljubljani kar 18 različnih lokacij, kar je za uporabnike sodišč, še posebej, če so izven Ljubljane, pa tudi za tiste, ki so iz Ljubljane, zelo težavno iskati pravo lokacijo in je veliko potem ne pomoč in težav, ki so povzročene strankam in drugim deležnikom. Ravno tako je bilo naslovljeno vprašanje glede primerov kršitve človekovih pravic pred Evropskim sodiščem človekovih pravic, ki se tičejo sodstva in je bilo potem natančno pojasnjeno, da je bilo število pritožb v letih 2006 do 2008 visoko, predvsem zaradi sojenja v razumnem roku. Za sodstvo samo pa je bolj relevantno število sodb, koliko je bilo izrečenih na Evropskem sodišču za človekove pravice, v katerih je bila ugotovljena kršitev evropske konvencije in je bilo tako takih odločitev v letu 2012 22, v letu 2014 31, potem pa številka začne padati in najmanj od leta 2016 je ugotovljena pred sodiščem ena kršitev človekovih pravic, ki se nanaša na sojenje v razumnem roku. In tako ta problem ni več sistemski problem, kar je poudaril tako Varuh človekovih pravic kot tudi Svet Evrope in Evropska komisija v svojem poročilu o vladavini prava.

Dotaknili smo se še ene prijetne teme, in sicer priprava animacije, ki bo namenjena srednjim in osnovnim šolam za nekakšno prijazno predstavitev dela sodišč. Tukaj je bilo pogovora o tem, da se je smiselno na tak način pripravljati predstavitev države nasploh in seveda, da bi učitelji potem lahko ta pripravljena gradiva uporabili v okviru predmeta aktivno državljanstvo, kar tudi pozdravljamo.

Samo poročilo smo pohvalili in ravno tako tudi predstavitev, ki je bila na naši komisiji jedrnata in zelo povzetek tega, kar je v poročilu.

Hvala lepa.