Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, vsi vabljeni in prisotni na današnji seji, prav lep pozdrav!

Pričenjamo 8. nujno sejo Odbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice odbora: poslanka Iva Dimic.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: poslanec mag. Dean Premik nadomešča poslanko Vero Granfol, poslanka Nataša Sukič nadomešča poslanca Miha Kordiša.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje dne 13. oktobra 2022 ste prejeli naslednji dnevni red: Obravnava zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Ker do pričetka seje ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem seje odbora.

Prehajamo na 1. točko dnevnega reda.

Sporočam tudi, da na odboru sodeluje poslanka Jožica Derganc kot, ki nadomešča poslanko Matejo Čalušić.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVA ZAHTEVE ZA RAZPIS ZAKONODAJNEGA REFERENDUMA O ZAKONU O SPREMEMBAH ZAKONA O DOLGOTRAJNI OSKRBI, ki jo je dne 12. oktobra 2022 vložilo več kot 40 tisoč volivk in volivcev.

Kot gradivo, na voljo so še: mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 13. oktober 2022 in delovno gradivo Predloga odloka tudi z dne 13. oktober 2022.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni: Zvonko Černač, predstavnik vlagateljev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma, predstavniki Ministrstva za zdravstvo, predstavniki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Zakonodajno-pravna služba in Državna volilna komisija.

Državni zbor je na 12. izredni seji, 21. julija 2022, sprejel Zakon o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Dne 12. oktobra 2022 je več kot 40 tisoč volivk in volivcev na podlagi 90. člena Ustave Republike Slovenije, 12. člena v povezavi s prvim odstavkom 12.a člena Zakona o referendumu in ljudski iniciativi ter 185. člena Poslovnika Državnega zbora vložila zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o navedenem zakonu.

Iz zahteve izhaja, da se predlagano referendumsko vprašanje glasi: »Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejel Državni zbor na 12. izredni seji dne 21. julija 2022?«

V skladu z Ustavo in Zakonom o referendumu in ljudski iniciativi mora državni zbor v primeru vložene zahteve razpisati referendum v 7 dneh od vložitve take zahteve.

V okviru obravnave navedene zahteve mora odbor upoštevajoč 169.a, 169.b in 171. člen Poslovnika Državnega zbora sprejeti Predlog Odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o zakonu ter ga posredovati v sprejetje Državnemu zboru. Delovno besedilo predloga odloka ste prejeli s sklicem. V njem je predlagano, da se, upoštevajoč zakon, za datum dneva razpisa referenduma določi 25. oktober 2022, medtem ko je datum glasovanja na referendumu predviden za 27. november 2022. V skladu s 133. členom Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi od dneva razpisa do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor 30 dni in ne več kot eno leto. Določitev dneva glasovanja, do katerega poteka več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma sprejme Državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev. Glede na navedeno mora v takem primeru tudi delovno telo datuma iz 3. in 4. razdelka predloga odloka v primeru določitve dneva glasovanja, do katerega poteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma sprejeti z dvotretjinsko večino navzočih članov.

Pričenjamo z obravnavo zahteve za razpis zakonodajnega referenduma. Na predlog odloka smo dobili tudi predlog za amandmaje, in sicer k 3. razdelku in 4. razdelku predlaganega odloka, zato dajem besedo najprej vabljenim na sejo. In sicer želi predstavnik vlagateljev podati obrazložitev za zahtevo.

Izvolite, gospod Černač.