Govor

Marko Rusjan

Ja, hvala za vprašanja.

Najprej mogoče film pojasnil, ker je bilo dosti, v medijih dosti zmede glede številk, koliko se dejansko povečuje. Tako da, ta podatek, ki ste ga pridobili, ne drži, tako da bom zdaj razložil za kje so ti 4 milijoni. V letu 2023 je bilo prvo načrtovano v sprejetem proračunu je bilo oziroma se povečuje se za 3 milijone in pol, ker prvotno je bilo planiranih dobrih 4 milijone evrov na tej postavki, potem se je pa, mi smo povečali za 3 milijone in pol in zdaj je, zato je zdaj 7 milijonov 650 tisoč približno v Slovenski film center, tako da imamo tukaj že 3 milijone in pol, povečanje, to je izgleda za to filmsko produkcijo. Poleg tega smo pa povišali tudi postavko programi za avdiovizualne medije, ki se, to gre za neke oddaje in to se povišuje tudi za 600 tisoč, tako da se bo tudi povečalo, skoraj za, podvojili. Tako da potem imamo tukaj že to, smo že na tisti številki, ki ste jo približno, ki ste jo navedli, kje, kje je skrito to povišanje oziroma ni skrito, je pač, je zelo transparentno, ne. To imamo vse tudi v tabelicah, tako da to lahko vse razložimo.

Tako da, bistveno povišanje(?), tukaj ne gre za povišanje pri medijih, kot ste omenili, ampak je za film. Tako da, tukaj se gre za filmsko produkcijo. To je bila pač tudi obljuba koalicije, da se bodo ta sredstva za film povečala in to smo pač zdaj v tem proračunu to tudi storili. Bomo poskušali pač z leti to to postavko še dvigovati, da bo se lahko filmska industrija razvijala.

Zdaj, kar se tiče pri manjšinah. Tukaj gre za neko manjše znižanje, ker se bo en razpis, ki je bil prvo planiran, da bo izveden na Ministrstvu za kulturo, bo izveden v bistvu na JAK-u, se pravi na Javni agenciji za knjigo. Zato prihaja tukaj do manjšega, manjšega nižanja.

Zdaj, kar se tiče JSKD, jaz mislim, na ministrstvu se popolnoma zavedamo in podpiramo mogoče(?) aktivnost JSKD, to je pač tradicionalna mreža, kulturna ,po celotni Sloveniji in smo tudi nekaj povečali ta sredstva, nimamo pa še dobrega vpogleda, koliko dejansko so se še dodatne potrebe in potem bomo pač, če se bo pokazalo, da bo potrebno, bomo pač tudi pri njih povečevali s prerazporeditvami, če bo to take potrebe, nikakor pa ne zanemarjamo njihove aktivnosti. Tudi JSKD ni edini kulturno sredstvo, mislim, edino sredstvo za kulturo po celi Sloveniji, tudi ostali razpisi, ki so - eni so že objavljeni, bili v petek, na področju umetnosti - pač konkurirajo producenti društva iz celotne Slovenije na njih. Tako da, tukaj upamo, da bo čim več prijaviteljev s celotne Slovenije in da bomo lahko ta sredstva distribuirali čim bolj tudi regionalno in da ne bo občutek, da se vse dogaja v Ljubljani, ampak da se čim bolj spodbuja razvoj po celotni Sloveniji.

Hvala.