Govor

Hvala lepa, predsednica za besedo. Ja, pa sem kar dotaknil obeh proračunov za Ministrstvo za kulturo skupaj. Zdaj, absolutna številka drži. Gre za rekorden proračun v letu 2023, torej 248 milijonov evrov, vendar gledano relativno na proračun gre pa pravzaprav za enega izmed manjših proračunov.

Če pogledamo, v Janševi Vladi v letu 2021 in 2022 sta bila deleža namenjena Ministrstvu za kulturo oziroma za kulturno delovanje, v letu 2021 1,54 %, v letu 2022 1,63 %.

Potem proračun, ki ga je pripravila Janševa Vlada za leto 2023, 1,83 % celotnih odhodkov, celotnega sprejetega proračuna. Zdaj pa ta številka pade na 1,49 %. Torej leva, levosredinska Vlada namenja relativno manj sredstev za kulturo, kot je namenjala desnosredinska Vlada za področje kulture.

Tako da, jaz žal tega proračuna res ne morem sprejeti, kajti kakor je zagotavljala ministrica dr. Asta Vrečko, res drži, absolutna številka je velika, vendar če pogledamo relativno, in tu moramo tudi relativno seveda gledati, žal kultura ne bo cvetela v prihodnjih dveh letih, kar se tiče proračunskih izdatkov.

In če pogledamo leto 2024, je ta odstotek se malo poveča na 1,57, vendar še vedno v povprečju manj, kot ga je načrtovala Janševa Vlada. Tako, da vemo, kaj leve Vlade delajo, govorijo, kako bodo kulturi pomagale, v resnici pa relativno nižajo namenjena sredstva.

Zdaj, kar se tiče postavk, jaz sem zadnjič, ko smo obravnavali Rebalans za leta 2022, pohvalil ministrico, saj se je namenjalo za področje ljubiteljske kulture približno enako sredstev, kot je bilo predvidenih za leto 2022 pred rebalansom. To sem pohvalil. Me pa žalosti, da je zdaj za leto 2023 namenjenih le slabih 200 tisoč evrov več, torej postavka 180307 Ljubiteljska kultura, ker vemo, tukaj je Javni sklad za JSKD, no, kratica za kulturne dejavnosti, in že leta opozarja, da je premalo financiran. In glede na to, da bo draginja v letu 2023 prisotna, inflacija vemo kakšna je, je nekako v posmeh gre kulturi, ki prihaja od ljudi, od spodaj navzdol, da se je ministrstvo odločilo le za slabih 200 tisoč evrov več v tem tako imenovanem rekordnem proračunu.

Kar pa preseneča, je pa nenormalno visok delež na postavki 180302 Mediji in avdiovizualna kultura, kjer iz 11,6 milijona evrov povečujete sredstva na kar slabih 16 milijonov, torej 4,4 milijona evrov je povečan. In to je pravzaprav največji ta del, ki se spreminja.

In z zanimanjem me zanima, in gospod državni sekretar me zanima, kolikor vem iz medijev, gre približno milijon evrov povečanje, se pravi iz 6 cela nekaj na 7,7 milijona evrov za SFC, torej Filmski center, ki že več let opozarja na zanemarjanje države, kar se tiče filmske produkcije. Tukaj jaz osebno, no, govorim svoje stališče, osebno se mi zdi, da se slovenski film v Sloveniji mora razvijati naprej, da imajo filmarji morajo dobiti priložnosti za ustvarjanje dobrih, kvalitetnih filmov. Predvsem zdi se mi, da pogrešamo v Slovenski kinoteki filme, ki bi naslavljale realne probleme ljudi, torej tudi podeželja, kmetijstva in tako naprej. Včasih se mi zdi, da so filmi v Sloveniji namenjeni predvsem tej kulturni eliti, ki prikazuje sicer eno, ene stiske v mestih, ne pa na podeželju. Tako da, tukaj sicer seveda vsak umetnik ima svobodo, kaj bo snemal. Ampak zdi se mi, da bi morala država predvsem ta sredstva, ki gredo iz javnega proračuna, nekako tudi vsebinsko naslavljati te težave, ki jih imajo. Seveda, če pa je zasebni denar v igri, pa seveda je svoboda toliko večja.

Zdaj, skrbi pa me, no, ta postavka mediji in avdiovizualna kultura, kamor pa se mi zdi, da bo odteklo največ denarja, to pomeni projekti povezani z izvajanjem Zakona o medijih ter financiranjem filmske NAVI kulture, predvsem tukaj, kakor beremo, podpora medijem. In se mi zdi, da gre tukaj nekako zahvala ali pa bom rekel, morda celo lahko uporabim izraz podkupovanje naših javnih medijev s tem, da boste dali 4 milijonsko injekcijo ali pa malo manj predvsem tem zavodom, ki naj bi v zameno za ta denar bili, bom rekel, malo manj strogi ali pa manj objektivni, bolj subjektivni, kakor se dogaja tudi v trenutnem času, ko vidimo, ko ministrica pošilja precedenčno inšpektorje na RTV, ki preiskujejo ali RTV dela v skladu z 10. členom zakona. V tridesetih letih kaj takega še nismo doživeli in tukaj se vidi skrb vladajoče koalicije, predvsem stranke Svoboda, ki se boji pred predsedniškimi volitvami, tudi lokalnimi volitvami, vse napake, ki jih dela, predvsem pa kar se tiče Zakona o RTV, ki po njihovem depolitizira RTV, vemo pa, da ko politika govori o depolitizaciji, pravzaprav repolitizira RTV.

Tako da, bi prosil za ta dva odgovora. To pomeni, zakaj se na področju ljubiteljske kulture daje toliko malo. Mislim, da bi si vsaj 20, 30 odstotkov večji proračun zaslužile dejavnosti, kot so pevski zbori, kot so kulturna društva, da bi lahko ustvarjala regionalno. Tudi v koalicijski pogodbi imate zapisano, da boste spodbujali regionalni razvoj in prav ta ljubiteljska kultura daje Sloveniji smisel na področju regionalizacije in teh aktivnosti. In, če mi lahko bolj opredelite to postavko, teh 4,4 milijona, kam gredo? Torej, film sem že omenil, tukaj gre za dober milijon, če se ne motim, kam pa preostala je 3 cela in še nekaj milijona, kam bo šlo to?

Pa še ena stvar, kar me je začudila, je pa predvsem odnos do manjšin, se opravičujem, samo da poiščem to postavko, ki se mi zdi, da se tudi znižuje, se opravičujem, samo malo. Zdajle, trenutno je ne najdem, no, ampak se mi zdi, da tudi na enem področju manjšin so sredstva, zma…, tukaj, kulturna raznolikost v kulturi programov manjšin se znižujejo sredstva, sicer za par tisoč evrov, no, ampak zdi se mi, glede na to, da smo imeli v letu 2022, 1,8 milijonov tukaj sredstev oziroma se bodo porabila, zdaj gremo pa na 1,5 milijonov, me zanima, zakaj 300 tisoč evrov manj na tej postavki?

Hvala lepa.