Govor

Marko Rusjan

Hvala za besedo.

Z vidika Ministrstva za kulturo moramo reči, da smo zadovoljni z višino proračuna, ki je kljub težkim časom in kriznim razmeram tokrat najvišji, to je 248 milijonov 495 tisoč 672 evra, to je vse skupno, od tega je iz integralnega proračuna 240 milijonov 792,027 evrov, namenska sredstva so milijon 200 tisoč in EU sredstva 5 milijonov približno. Potem pa še sredstva integralna za DDV za NO(?) projekte, ki je milijon 460 približno tisoč evrov, to pomeni, da je proračun višji od sprejetega za leto 2024 za slabe 4 milijone evrov. Moram poudariti, da se je v preteklosti dostikrat v kriznih časih praviloma varčevalo v kulturi, tako da sedaj v nasprotju dosedanjo prakso bomo kulturnemu sektorju pomagali z visokim proračunom, ki bo omogočil delovanje tudi v kriznih razmerah, s tem, ko ta kultura ostaja, kot je zapisano tudi v koalicijski pogodbi, ena izmed prioritet aktualne Vlade.

Ključne investicije v naslednjih letih bodo, če lahko samo / Nerazumljivo/ omenim, to bo predvsem prenova Drame, se pravi Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, skupna vrednost obnove je ocenjena na 58 905(?) milijonov evra, s tem, da bo v letih 2023 in 2024 to pomenilo pri Drami 5 milijonov v letu 2023 in 16 milijonov v 2024, če bo dinamika ustrezna.

Potem bo tukaj investicija, nadaljuje se na stavbi na Poljanski 40 v Ljubljani. Potem izgradnja centra Rotovž nadaljuje, ki naj bi bila končana v prihodnjem letu in dograditev zunanjega avditorija Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Ob tem poudarimo, da se bo veliko investicijskih posegov tudi izvajalo po celi Sloveniji, gre za investicije v kulturno infrastrukturo in kulturne spomenike, ki bodo sofinancirani iz državnega in občinskih proračunov, sredstev evropske kohezijske politike, načrta za okrevanje in odpornost. To je pomembno z vidika decentralizacije, dostopnosti in vzdrževanja mreže infrastrukture za kulturne potrebe vsega prebivalstva.

V računu za 2023 povečujemo tudi sredstva, namenjena javnim razpisom za kulturne projekte in programe na področju umetnosti. S tem bodo živometno socialni projektni programi so izredno pomembni, zato hočemo v tem temu delu kulture, ki je bilo tudi med covidom prizadeto, čim bolj pomagati, nekako sanirati in jim dati dodaten zagon, še posebej v tej situaciji energetske krize.

Med razvojnimi projekti, ki jih bo ministrstvo financiralo, je tudi pomemben projekt Evropska prestolnica kulture 2025 v Novi Gorici. V prihodnjih dveh letih bo projektu namenjeno skupaj5 milijonov evrov, celotna vrednost sofinanciranja je 10 milijonov.

Potem smo tudi povečali sredstva za filmski sektor, ker je eden izmed izjemno pomembnih področij kulture, ima izredne rezultate, zaznamuje ga hitra rast in dosega najširši spekter prebivalstva. V letu 2023 smo zato proračun za ta namen za filmsko produkcijo povečali za približno 3 milijone in pol, tako da bo celotna vrednost za Slovenski filmski center, ki vključujete razpise, predviden okoli 7 milijonov in 650 tisoč. Povečanje sredstev je namenjeno predvsem sofinanciranju organizacije filmov, razvoju projektov, scenarijev in akcij, se pravi festivali, stroka, filmska vzgoja, usposabljanje in podobno. Tako, da je predvsem namen tega proračuna 2023/2024 da se po dveh letih epidemije, ko je bil celoten kulturni sektor prizadet in smo se zdaj znašli v drugi krizi, energetski in se povečujejo stroški produkcije, s tem v bistvu poskušamo zagnati spet sektor v višje obrate in tudi zagotoviti stabilno ohranjanje in varovanje kulturne dediščine. Zato smo si na ministrstvu prizadevali in dosegli spretno sprejetje ustrezno visokega proračuna za leto 2023 in 2024, s katerim bomo izboljšali te pogoje za delo v kulturnem sektorju. Tako, da to je na kratko.

Mogoče povem še številke za 2024 mogoče je treba poudariti, da v proračunu za 2024 niso vključena še evropska sredstva, ker bodo naknadno določena glede na dinamike, tako da integralna sredstva so pa še za približno slabe 3 milijone višja kot v letu 2023. To je z moje strani zaenkrat.