Govor

Lep pozdrav!

Državni svet je ob vetu na Družinski zakonik opozoril na dejstva, na katera opozarjamo tudi v Poslanski skupini SDS. Istospolni partnerji so tudi po trenutni ureditvi v vseh ključnih elementih obravnavani enako kot raznospolni partnerji, razlikujejo se zgolj v poimenovanju življenjske skupnosti, v kateri živijo. 12. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah zakonsko zvezo omejuje na skupnost moškega in ženske. Njen pomen je v zasnovanju družine, kar smo zapisali tudi v Ustavo Republike Slovenije.

Za ureditev statusa istospolnih oseb je bil sprejet Zakon o partnerski zvezi, ki določa partnersko zvezo in nesklenjeno partnersko zvezo, podobno kot poznamo zunajzakonsko zvezo pri dveh heteroseksualnih osebah. Vsa ostala določila, ki veljajo za zakonsko zvezo, veljajo tudi za partnersko zvezo in v obeh zvezah imajo partnerji enake pravice in dolžnosti, razlika je le pri posvojitvah, ki do novele istospolnima zakoncema niso bile omogočene, razen za posvojitev biološkega otroka, a tudi tega lahko posvojijo le, če se je drugi starš odrekel starševskim pravicam.

Z novelo Družinskega zakonika se ruši tradicionalne družinske vrednote ter negativno vpliva na pojmovanje materinstva in očetovstva v naši družbi in družini in njenemu že tisočletja sprejetemu pojmovanju se s tako sprejetimi določbami odvzema vlogo temeljne celice družbe, kot podlage za nadaljevanje človeškega življenja, otrokom pa krši njihova temeljna pravica, da so pri vzgoji deležni tako moškega kot ženskega principa čustvovanja, vzgoje in delovanja. Nešteto raziskav in analiz kaže, da je to najboljše okolje za razvoj otroka in na tem temeljijo družbeni sistemi, medicina, biologija, sociologija, ves družbeni ustroj.

Istospolne osebe so med nami in s tem nimamo nobenih težav, še več, prve neenakosti smo začeli odpravljati v desnosredinskih vladah. V konvenciji o človekovih pravicah ni pravice do posvojitve in to ni človekova pravica, tudi v naši Ustavi ni člena, ki bi govoril o posvojitvah, zato polemiziramo z odločitvijo Ustavnega sodišča, saj ni kršen noben člen Ustave, če istospolne osebe ne morejo posvojiti otroka. Do posvojitve pride zato, ker otroku, ki je zaradi različnih okoliščin ostal brez staršev ali ne more živeti v matični družini, iščemo najbolj primerno okolje za življenje in ne obratno. To ni pravica dveh, ki sta si zaželela otroka.

Ustavno sodišče je že dvakrat dovolilo referendum o tej temi, saj je možnost posvojitve otroka v istospolno skupnost nekaj, o čemer se moramo ali ne dogovoriti kot družba. Po referendumu v letu 2015 je nekdanja poslanka SMC, danes pa predsednica Sodišča v Mariboru, Jasna Murgel, zapisala, citiram, »Eno leto hitro mine, vmes menjamo sodnike Ustavnega sodišča. Zato taka odločitev Ustavnega sodišča v tej sestavi.«

O tej temi se pogovarjamo že leta in vedno znova prihajajo nove informacije o posledicah takih odločitev v nekaterih drugih državah. Takoj po izenačitvi zakonske in partnerske zveze, se okrepi v javnosti in v šolah LGBT plus propaganda in teorija spola, otroke se navdušuje za spremembo spola, ko nastopijo težave, pa jih pustijo same. Po podatkih v veliko primerih to pripelje do osebnih travm, nepredvidenih bolezni, ki jih nato nihče ne želi zdraviti in so take osebe prepuščene same sebi.

Namesto da bi tudi v Sloveniji predstavili vse relevantne podatke in težave, ki so se zaradi podobnih odločitev pojavile v drugih državah zagovorniki o tem ne želijo slišati nič in so hiteli s sprejemom zakona po skrajšanem postopku, da se onemogoči javna razprava, o kateri sicer tako radi govorijo in jo vedno zahtevajo. V ZDA, kjer so posvojitve v istospolni skupnosti možne že zadnjih 20. let, prihaja do pričevanj teh otrok. Enoglasno so Katy Faust, Robert Oskar Lopez, Mili Fontana in Heather Barwick spregovorili in povedali, citiram: »Posvojitev v istospolno skupnost je zločin nad otroki.« Vsi so tudi sprožili tožbe proti odločitvi državnih organov, ki so jih dodelili v istospolne skupnosti.

V Poslanski skupini SDS bomo glasovali proti noveli Družinskega zakonika. Prav tako odločno zavračamo uvajanje LGTB plus propagande in teorije spola v naše vrtce in šole, kar novela Družinskega zakonika prinaša.