Govor

Simon Maljevac

Hvala za besedo. Danes ponovno odločamo o noveli Družinskega zakonika. Pred sabo imamo rešitev, ki je sistemska, ki je celovita in ki je enostavna. Z enostavno formulacijo predlagani noveli zakona odpravljamo neustavno stanje, odpravljamo diskriminacijo, ki je več let pestila istospolne pare in odpravljamo neenakost, ki so jo bili ti deležni. V Družinskem zakoniku ne spreminjamo ničesar drugega kot par členov, o katerih se formulacija »zakonska zveza je skupnost moža in žene« nadomesti s formulacijo »zakonska zveza je skupnost dveh oseb«. Nikomur ničesar ne jemljemo, samo razširjamo pravice tistim, ki jih še nimajo. S to preprosto spremembo istospolni pari končno pridobijo pravice, ki pripadajo zakonski zvezi. Dosedanja zakonodaja je bila zastavljena nepravično, saj je prebivalke in prebivalce na podlagi spolne usmerjenosti obravnavala različno, istospolni pari pa so od leta 2006 sicer lahko registrirali partnersko skupnost, od leta 2017 pa sklenili partnersko zvezo. To je bilo doseženo po dolgoletnih prizadevanjih, ki so vključevala tudi dve referendumski kampanji. Sklenitev zakonske zveze in posledično možnost začetka postopka za posvojitev otroka, pa sta vse do sedaj ostali ekskluzivni pravici raznospolnih parov. Spol in spolna usmerjenost bi morala biti pri pridobivanju pravic nepomembna, zato pri trenutnem stanju Družinskega zakonika niti ne moremo govoriti o različno urejenih pravicah, ampak smo soočeni z jasnim primerom diskriminacije in kršenja pravic.

Danes imamo možnost, da naredimo korak naprej in sprejmemo zakonodajo, ki bo izenačila pravice ljudi ne glede na njihovo spolno usmerjenost. Če sprejmemo spremembe, ki so pred nami, se jutri svet ne bo sesedel sam vase. Vse že obstoječe zakonske ali zunajzakonske zveze bodo jutri še vedno obstajale Pravne posledice življenjskih skupnosti dveh oseb različnega spola, se v primerjavi s trenutno veljavno zakonodajo ne spreminjajo. Mož in žena ostajata mož in žena, mama in oče pa mama in oče.

S predlogom prav nihče ničesar ne izgublja, lahko pa nekateri zelo veliko pridobijo. Nasprotnikom pa priporočam, da se začnejo namesto s homofobijo, ukvarjati s tem, pod kakšnimi pogoji živijo otroci in kakšno okolje je zdravo zanje. Hkrati naj začne(?) ustvarjati pogoje, da bodo vse družine, ne glede na njihovo obliko, pa naj bosta starša dva ali eden, istega ali različnega spola, omogočale otroku razvoj njegovih potencialov in predvsem lepo življenje.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ne pristajamo na trgovanje s človekovimi pravicami, zato novelo Družinskega zakonika podpiramo.

Hvala.