Govor

Najlepša hvala za besedo.

Tudi sama se sprašujem, torej, dragi gospodje svetniki in tu pravim, gospodje, ker sem šla preveriti vašo sestavo in opazila, da so med vami izmed 40 svetnikov samo 4 ženske. Zdi se mi nenavadno, da za Državni svet ženske kvote ne veljajo in morda ravno v tem tiči srž današnjega problema. Ker verjamem, da če bi med vami prevladal ženski materinski čut, da bi razumeli, da je v otrokovo največjo korist imeti ljubeče starše in da bi vam kakšna izmed mater samohranilk povedala, da je vsak ljubeč starš več v otrokovo korist in to ne glede na spol starša. Zato vas tudi jaz sprašujem, državni svetniki, kaj s tem vetom zahtevate od nas poslancev? Ali pričakujete, da bomo kot zakonodajno telo kršili Ustavo? Zanima me, ali vas obvezuje posvetovanje s strokovno in Zakonodajno-pravno službo, torej ali se pri svojem delu držite načel pravne države ali pa svoje odločitve pogojujete z mnenjem civilnih iniciativ tipa za otroke gre?

Zanima me, katera knjiga je za vas knjiga vseh knjig. Ali je to Biblija ali je to Ustava? Ali veste, da se odločbi Ustavnega sodišča že izvajata, torej, da se partnerske zveze istospolnih parov že danes obravnavajo kot zakonske zveze in da že danes lahko istospolni pari vložijo prošnjo za posvojitev? Torej, zanima me, ali Državni svet razume, da gre s spremembo Družinskega zakonika le za formalno odpravo diskriminacije in da je zakonodajno telo dolžno odpraviti vsakršno diskriminacijo v zakonodaji?

Opravičujem se, če nastopam ostro, ampak res bi želela razumeti vaše delovanje. Torej ali gredo vaše odločitve skozi neko strokovno sito ali delujete po lastnih občutkih?

Hvala.