Govor

Gal Gračanin

Najlepša hvala za besedo.

Zakonodajno-pravna služba je v okviru svojih poslovniških nalog pripravila mnenje o zahtevi Državnega sveta za ponovno odločanje. Ugotavljamo, da se navedbe Državnega sveta v obrazložitvi zahteve po večini nanašajo na primernost zakonske ureditve. To je, so vsebinske narave in tako presegajo zakonsko in poslovniško določen okvir nalog Zakonodajno-pravne službe, zaradi česar se do njih v tem delu ne opredeljujemo.

V zvezi z navedbo Državnega sveta o domnevni neskladnosti ureditve skupne posvojitve otrok s strani istospolnih partnerjev v zakonu s tretjim odstavkom 53. člena Ustave pa, tako kot že v mnenju k predlogu zakona poudarjamo, da ureditev skupne posvojitve otrok s strani istospolnih partnerjev ustrezno izvršuje oziroma sledi odločbi Ustavnega sodišča Številka UI91/21, z dne 16. 6. 2022, s katero je Ustavno sodišče ugotovilo, da je bila veljavna ureditev posvojitve v prvem odstavku 213. člena in 233. členu Družinskega zakonika, ki je skupno posvojitev otrok dopuščala zgolj heterospolnim partnerjem, v neskladju z Ustavo in Državnemu zboru naložilo, da mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku šestih mesecev, na način, da izenači heterospolne in istospolne partnerje na področju ureditve skupne posvojitve otrok.

Glede na navedeno ureditev skupne posvojitve otrok s strani istospolnih partnerjev v zakonu, po mnenju Zakonodajno-pravne službe ni v neskladju s tretjim odstavkom 53. člena Ustave.

Hvala.