Govor

Simon Maljevac

Hvala za besedo.

Zakon o spremembah Družinskega zakonika odpravlja neustavnost, ugotovljeno z dvema odločbama Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Ustavno sodišče je ugotovilo neustavnost trenutno obstoječe ureditve v prvem odstavku 3. člena Družinskega zakonika in 16. členu prej veljavnega Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki sta zakonsko zvezo opredeljevala le kot življenjsko skupnost moža in žene ter določala, da je za njeno sklenitev potrebno, da sta osebi različnega spola. Veljavna zakonska ureditev, ki istospolnim partnerjem ne omogoča sklenitev zakonske zveze, je bila spoznana kot diskriminatorna. Pogoj za obstoj zakonske zveze iz prve alineje 22. člena zakonika je sodišče z odločitvijo tako razveljavilo.

Poleg tega je ustavno sodišče ugotovilo tudi neustavnost ureditve v 13. in 138. členu nekdanjega Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter v Zakonu o partnerski zvezi, ki v prvem odstavku tretjega odstavka 2. člena določa, da partnerja v partnerski zvezi ne moreta skupaj posvojiti otroka. Posledično je sodišče odločilo, da sta prvi odstavek 213. člena in 223. člena Družinskega zakonika, ki urejata posvojitve, neskladna z Ustavo.

Predlagana sprememba Družinskega zakonika torej odpravlja ugotovljene neustavnosti. S spremembo Družinskega zakonika ne počnemo nič več in nič manj kot prepoznavamo, da različnost ne sme voditi v diskriminacijo.

S Predlogom zakona istospolnim partnerjem priznavamo stvari, ki bi mogle biti priznane že zdavnaj.

Po mnenju Vlade Republike Slovenije se v skladu z navedenimi odločitvami Ustavnega sodišča s sprejetim zakonom torej zagotavlja nediskriminatorna obravnava partnerskih razmerij raznospolnih in istospolnih partnerjev pri opredelitvi zakonske zveze ter se v skladu s tem enaka obravnava ureja tudi za partnerje, ki niso sklenili zakonske zveze in živijo v zunajzakonski skupnosti. S tem se partnerji v teh zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa Družinski zakonik z zakonsko zvezo ter pravnimi posledicami na drugih pravnih področjih. Med drugim so izenačeni tudi v pogojih, ki jih Družinski zakonik določa glede posvojitve otroka.

Pred sabo imamo torej rešitev, ki je sistemska, ki je celovita, in ki je enostavna. Z enostavno formulo v predlagani noveli zakona odpravljamo neustavno stanje. Odpravljamo diskriminacijo, ki je več let pestila istospolne pare, in odpravljamo neenakost, ki so jo bili ti deležni. V Družinskem zakoniku ne spreminjamo ničesar drugega kot par členov, o katerih se formulacija »zakonska zveza je skupnost moža in žene« nadomesti s formulacijo »zakonska zveza je skupnost dveh oseb«. Torej v zakonodajo vpišemo zgolj tisto, kar je odločilo Ustavno sodišče. Nikomur ničesar ne jemljemo, samo razširjamo pravice tistim, ki jih še nimamo.

Vlada Republike Slovenije je zahtevo Državnega sveta ob ponovnem odločanju o zakonu preučila v okviru svojih resornih pristojnosti ter sledi zakonodajnim rešitvam zakona in podpira zakon o sprejetem besedilu. Vlada Republike Slovenije zato predlaga, da Državni zbor o ponovnem odločanju zakon sprejme.

Hvala.