Govor

Hvala za besedo.

Tudi jaz bi se pridružil pomislekom, pomisleku predsednika. Zadnjič je šla ta tema zelo hitro mimo in sem vesel, da jo imamo priložnost danes malo bolj konkretno obravnavati. Meni so v bistvu sporni trije deli v tem predlogu.

Prvo so, tako kot je predsednik rekel, transnacionalne liste. Mi kot majhna država oziroma Evropska unija je skupek neodvisnih oziroma enakovrednih držav z nekimi transnacionalnimi listami mislim, da se slabi moč malih držav. Že sedaj imamo od 705 evropskih poslancev, jih imamo iz Slovenije 8, kar je, bom rekel, minorno število in najbrž vsi vemo, da se vse politične odločitve oziroma č,e hočemo svoj interes uveljavljati, ga lahko mogoče preko političnih skupin ,kot nacionalna skupina smo premajhni. Tako, da to je en pomislek.

Drugo je znižanje starosti na šestnajst let kar se tiče volilnih upravičencev. Vemo, da v Sloveniji je starost osemnajst let pogoj za polnoletnost in za pridobitev pravice do volitev. Ne vem, če je to smiselno oziroma ne vidim nobene racionalne, stališča Slovenije, da se ta starost samo pri tem delu znižuje.

Tretja stvar imam pa tudi pomisleke… Uvedel naj bi se enoten volilni dan, se pravi, 9. maj, dan Evrope. Naslednje volitve naj bi prišle, če sem prav pogledal, na četrtek. Po mojih izkušnjah oziroma Slovenija nima tradicije volitev na delovni dan. Vemo da, bom rekel, že na nedeljo mar za marsikatere volitve težko nagovorimo ljudi, da se volitev udeležijo. Osebno mislim, da bo, da bodo volitve na delovni dan to številčnost oziroma to udeležbo na volitvah še zmanjšale. Vem, da nekatere države imajo to tradicijo oziroma da so volitve na delovni dan pri nas žal ne. Jaz mislim, da bo treba kar veliko, bi bilo treba kar veliko energije vložiti, da bi ljudi zmotivirali, da bodo na delovni dan šli na volitve. Po drugi strani pa tudi, kar se tiče popolnjenosti volilnih odborov. Če bo temu tako, bomo prišli samo na možnost, da bodo samo upokojenci v volilnih odborih, ker se bojim, da nekdo iz gospodarstva oziroma ki ima redno zaposlitev, ga bo težko delodajalec spustil oziroma omogočil, da bo namesto v podjetju delal v volilnem odboru.

Toliko na kratko. Hvala.