Govor

Hvala.

Upam, da imamo isti proračun oziroma predlog rebalansov in proračunov za leto 2023 in 2024 pred sabo. Bom začela pri dolgotrajni oskrbi. Ne vem od kod vidi kolegica povišanje sredstev na dolgotrajni oskrbi, glede na to, da se predvidevajo spremembe za leto 2023 minus 78 milijonov 967 tisoč, in se proračunska postavka ustavi na 18 milijonih za dolgotrajno oskrbo. Zdaj, če se še na sociali, ne vem, ampak zdaj smo na Odboru za zdravstvo in proračun za zdravstvo kaže drugače. Zato je tudi moje vprašanje glede tega. Mi imamo sprejet Zakon o dolgotrajni oskrbi, sicer bo referendum. Predvideva se, da bo referendum uspel in da bo Zakon o dolgotrajni oskrbi začel veljati in mene zanima. Na kakšen način boste lahko izvedli oskrbo, zdravstveno oskrbo na področju dolgotrajne oskrbe v domovih, potem neinstitucionalno varstvo, itn., če znižujete sredstva za več kot 78 milijonov. Torej kolegica, jaz vas bi prosila, da pogledate proračun v zdravstvu glede dolgotrajne oskrbe in ni treba hvaliti Ministrstva za zdravje glede tega, ker znižujejo, še enkrat, sredstva za dolgotrajno oskrbo za 78 milijonov za leto 2023. / oglašanje iz ozadja/ Ja.

Potem naslednja stvar je pa glede investicij v slovensko zdravstvo. Sprejet je bil Zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v zdravstvu, tako na sekundarni, terciarni kot na primarni ravni in za leto 2023 je v zakonu zapisano, da Ministrstvo za zdravje zagotovi sredstva v višini 205 milijonov 665 in še nekaj tisoč evrov. Po pregledu predloga za leto 2023 in 2024, zakonskih okvirov ne boste dosegli oziroma jih ne načrtujete, vsaj po teh spremembah, ki so zapisane. Določena sredstva prenašate na nov urad. To bom rekla, to ste dali lisici kokoši varovati, ker…, v glavnem ne bom o tem razpravljala, da ne boste rekli, da ni znotraj okvirov ampak, kljub temu se na primarnem zdravstvu ohranja samo investicija v višini 54 milijonov, kot je bilo rečeno, ostala razlika pa je v bistvu, oziroma po proračunu za primarno zdravstvo nič. Zdaj mene zanima. Ali to pomeni, da boste končali trenutne investicije, ki so bile, seveda pogodbe z zdravstvenimi domovi, občinami, že podpisane? In potem, kako boste v letu 2023, 2024 zagotavljali sredstva za investicije v primarno zdravstvo? Ali to pomeni, glede na to, da znižujete sredstva na primarnem zdravstvu za investicije, da teh razpisov več ne bo, in da po zakonu, ki zagotavlja za primarno zdravstvo 200 milijonov evrov, sicer v desetih letih, v bistvu občin oziroma zdravstveni domovi ne bodo videli novih razpisov. V letu 2021, 2022 oziroma 2021, so končno dočakali po dolgem času tudi občine razpise za sanacijo zdravstvenih domov, ambulant, itn. Po vaših načrtih, vsaj kolikor se gleda proračun, pa tega ni več videti. Torej, na kakšen način boste izvrševali Zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za zdravstvo na primarni in pa seveda na sekundarni ravni? Dejali ste, da boste namenili kar nekaj milijonov za negovalne bolnišnice. Torej, negovalne bolnišnice se načrtujejo, ne samo ena, ampak več, tudi v Mariboru. Pa me zanima, ker je predsednik Vlade v ponedeljek na uvodni seji dejal, da se investicije v zdravstvo za razvoj zdravstva namenja samo za Infekcijsko kliniko v Ljubljani, energetsko prenovo UKC, negovalno bolnišnico v Ljubljani in za digitalizacijo zdravstva. Prosim, če poveste, kdaj bodo izvršene oziroma se bodo začele še tudi druge investicije ki, še enkrat, se nanašajo na zakon, ki je bil sprejet? Prosim predvsem za razlago tega. Torej še enkrat, kako boste izvrševali zakon, ki velja?

Druga zadeva je minister, pa tudi predsednik Vlade in vsi na ministrstvu razlagate, da covid-a v bistvu več dobesedno, bom rekla, ni in da se je treba prilagoditi, hkrati pa razlagate koliko milijonov je potrebnih še za covid ukrepe. Torej, kam bo šel ta denar, za katere namene, govorili ste o več kot več kot 100 milijonov?

Potem pa, ZZZS. Na predstavitvi ministra na hiringu je bilo rečeno oziroma tudi, bom rekla, dobro sprejeto tudi predlog, da se na ZZZS končno naredi revizija poslovanja ZZZS. Od tega, kolikor vem, ni nič. Hkrati pa namenjate 243 milijonov za blagajno ZZZS. Prosim, če poveste točno za katere namene bo ta denar, ker dejali ste, da gre za povračilo daljših odsotnosti. Če je to 234 milijonov samo za to, da boste poravnali oziroma da boste pokrili v bistvu bolniške, potem mene zanima, na kakšen način mislite vi skrajšati te bolniške oziroma da se bo ta znesek zmanjšal, da bo čim manjši? Na nič ga ne boste mogli zmanjšati, to je jasno, da ne, ampak da ne bo 234 milijonov. 234 milijonov vam ZZZS kaže v bistvu primanjkljaja, potem ne, Če boste dali 234 milijonov za ZZZS? Tako da, jaz prosim za razlago o točno koliko oziroma za katere postavke na blagajni ZZZS boste dali 234 milijonov, ker potem boste spet v letu 24 ponovno? Kako bo vzpostavljena vzdržnost zdravstvenega sistema, o katerem govorite, da boste vlagali tudi v te mehke vsebine za razvoj zdravstva, digitalizacijo in tako naprej? Torej več vprašanj, ki se pojavlja.

Predvsem pa področje dolgotrajne oskrbe, kjer znižujete sredstva v bistvu maksimalno koliko lahko oziroma skoraj na nič, hkrati pa ste razlagali pred časom, da se Zakon o dolgotrajni oskrbi ne da izvesti, ker ni finančnih sredstev. Sam rebalans, vas postavila na laž, ki ste jo pred, bom rekla, pred sprejemom oziroma pred volitvami, pa tudi v času volitev, pa tudi po volitvah nenehno poudarjali tudi v koaliciji, češ, Zakon o dolgotrajni oskrbi se ne da izvajati, ker ni denarja, ker ni zagotovljenih finančnih sredstev v proračunu. Finančna sredstva so bila zagotovljena več, malo manj kot 100 milijonov, sedaj ta sredstva znižujete. Torej vprašanje, še enkrat, kako dolgo mislite, bom rekla, zalagati ZZZS z več kot 200 milijoni na leto in kdaj bo notranja revizija ZZZS? Še enkrat torej, kako boste izvrševali zakon, ki velja in sicer Zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo od leta 21 do 31, glede na to, da znižujete sredstva za investicije v primarnem in tudi sekundarnem zdravstvu?

Hvala.