Govor

Hvala predsedujoča.

Torej, začela bi pohvalno. In sicer pohvalno je, da se sredstva za dolgotrajno oskrbo višajo, v letu 2023 za dobrih 50 %, v letu 2024 pa potem za nadaljnjih 90.

Na splošno se v NRP dviguje postavka izboljšanje likvidnostne situacije in skrajšanje čakalnih dob ter stabilizacija financiranja zdravstvenega varstva.

Zdaj bi pa prešla še na nekatere manj pohvalne mogoče momente. Proračun predvideva izjemno nizke investicije v primarno zdravstvo. Sicer so v primerjavi z investicij z investicijami za lansko leto skoraj še enkrat tolikšne, pa vseeno, v posebnem delu te postavke sploh ni, v NRP pa je tega le za 54 milijonov evrov. V Sloveniji več kot 100 tisoč ljudi nima izbranega osebnega zdravnika in bi bilo torej smotrno razmišljati o večjih investicijah v primarno zdravstvo, predvsem v luči tega, da imamo na drugi strani rekordno visok proračun za obrambo.

Hkrati pa se nižajo investicijska vlaganja v sekundarno in terciarno raven za kar četrtino. Sicer je potem načrt, da gredo v letu 2024 na raven leta 2022, ampak to je vseeno malo nenavadno. Sprašujem, torej, ali je bila težava pri načrtovanju oziroma prijavljanju projektov ali dejansko primarni, sekundarni in terciarni ravni trenutno ne moremo nameniti več denarja?

In še o skladu za izjemne primere. V koalicijski pogodbi smo se zavezali, da bomo oblikovali sklad za izjemne primere znotraj ZZZS, torej sklad za financiranje zdravljenja, operacij, terapij za redke bolezni, operacije v tujini in drugo mnenje v tujini, ki jih zaradi majhnosti, specifike slovenskega zdravstvenega sistema ne moremo obravnavati znotraj našega javnega zdravstvenega sistema. Sklad naj bi imel ločen finančni vir. Pogovarjali smo se o proračunskem viru. In zanima me, kakšni so načrti Ministrstva glede tega? In mislim, in glede na to, da v proračunu za 2023 in 2024 ta sklad še ni opredeljen.

In samo še za konec, minister je na prejšnji redni seji omenil, da se načrtuje ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, in sicer se omenja datum 1. 1. 2024. V proračunu za 2024 pa se ne odraža dodatno proračunsko financiranje ZZZS in sprašujem, ali ima ministrstvo namen vpeljati proračunsko varovalko?

Hvala.