Govor

Tadej Ostrc

Predsedujoča, najlepša hvala za besedo.

Spoštovani članice in člani!

Pa bi kar prešel k bistvu, se pravi k predstavitvi predloga proračuna za leto 2023. Predlog proračuna Ministrstva za zdravje v leto 2023 znaša 927 milijonov evrov. V okviru integralnih oziroma namenskih sredstev smo načrtovali aktivnosti s ciljem predvsem krajšanja čakalnih dob, povečanje interesa zaposlitev v zdravstvu, obvladovanje širjenja epidemije Covid, digitalizacije slovenskega zdravstva, nadaljevanje investicij v slovensko zdravstvo, krepitve področja javnega zdravja in preventivnih aktivnosti ter pa doseganje stabilizacije slovenskega zdravstva ter ostalih ukrepov za ureditev, za splošno ureditev zdravstvenega sistema.

Izpostavil bi mogoče nekaj največjih postavk, o katerih bo verjetno tudi v prihodnje, v prihodnji razpravi tekla debata, in sicer glavnino, to je načrtovanih 234 milijonov evrov, smo namenili transferju v blagajno ZZZS-ja za sofinanciranje izplačanih nadomestil med začasno zadržanostjo od dela in za opravljene zdravstvene storitve zaradi Covida, 141 milijonov evrov za financiranje epidemije Covida, kar je 368 milijonov evrov manj v primerjavi z rebalansom leta 2022, potem 127 milijonov evrov integralnega proračuna za investicije v slovensko zdravstvo, 97 milijonov evrov za izobraževanje in usposabljanje zdravstvenih delavcev; tukaj so sredstva namenjena plačilu plač specializantov in pripravnikom na področju zdravstva, mentorske ure in hkrati podeljevanju štipendij v zdravstveni dejavnosti v obdobju 2021 – 2029. Namen tega ukrepa, drugega, je predvsem povečati interes za zaposlitve v zdravstvu. 96 milijonov evrov namenjamo ukrepom na podlagi zakona, že sprejetega Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema in pa 46 milijonov evrov podprogramom v zdravstvenem varstvu nezavarovanih in socialno ogroženih, od tega je 23 milijonov evrov obveznega zdravstvenega zavarovanja za socialno ogrožene, 3 milijone pa državljanov Ukrajine in nezavarovanih oseb v Sloveniji, 18 milijonov evrov namenjamo za področje javnega zdravja in preventivnih aktivnosti v zdravstvu ter ureditev IT podpore.

Naj omenim še mogoče okvir EU sredstev in pripadajoče slovenske udeležbe, so sredstva načrtovana predvsem za zaključek investicije v slovensko zdravstvo, kjer smo tudi ob pobudi, podpori pobude React-EU sredstva investirali v dokončanje negovalnih bolnišnic, negovalnih oddelkov, energetske sanacije objektov s ciljem doseganja energetskega prihranka. Tako je za investicije v tem evropskem okviru načrtovanih 85 milijonov evrov.

Zdaj bi pa prešel še na Predlog proračuna 2024. Predlog proračuna v leto 2024 znaša 734 milijonov evrov, kar je 193 milijonov evrov manj, kot je v okviru proračuna 2023, in 160 milijonov evrov manj, kot je bilo predvideno z rebalansom leta 2022. Podobno kot v okviru proračuna 2023 smo proračun za leto 2024 načrtovali na način, da smo upoštevali ključne predpostavke, kjer so stroški za epidemijo Covid bistveno znižani. Kljub temu, da pričakujemo večjo stabilnost, da pričakujemo večjo stabilnost zdravstva in pa krajšanje čakalnih dob, smo pri načrtovanju proračuna dali tudi velik poudarek na ureditvi zdravstvenega sistema.

Pretežni del integralnih sredstev smo namenili ponovno povračilu stroškov zdravstveni blagajni. Potem je 33 milijonov evrov za plačilo zdravstvenih storitev na podlagi Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema; to naj že uvodoma povem, da je, ker ima ta zakon omejeno trajanje do konca leta 2023, je teh 33 milijonov predvidenih za plačilo terjatev, ki bodo prišle v hišo še decembra, se pravi za to, to je januarski poračun za december. Potem je 97 milijonov evrov za izobraževanje in usposabljanje zdravstvenih delavcev; to je podobno kot pri proračunu leta 2023. Potem pa 135 milijonov za investicije v zdravstvo, kar je od tega je, to je 24 milijonov evrov več kot v primerjavi z rebalansom proračuna 2022. Seveda se tukaj vedno gibljemo v okviru veljavnega Zakona o investicijah v zdravstvo.

Potem pa imamo 27 milijonov evrov za sistemsko ureditev področja dolgotrajne oskrbe in pa nadgradnjo IT sistema v zdravstvu za obračun storitev dolgotrajne oskrbe ter 46 milijonov evrov za področje zdravstvenega varstva nezavarovanih in socialno ogroženih oseb.

18 milijonov evrov je v let 2024 namenjenih tudi za področje javnega zdravja in pa preventivnih aktivnosti.

Kjer pa se evropska kohezijska politika zaključi konec leta 2023 znotraj našega finančnega načrta še nismo načrtovali stroškov za ukrepe in projekte v okviru EU sredstev, saj je te načrtovala Služba Vlade Republike Slovenije za evropsko kohezijsko politiko.

Hvala.