Govor

Hvala lepa za besedo. Lep pozdrav vsem skupaj.

Jaz bom šla malce bolj po področjih s svojimi vprašanji zlasti glede na, bom rekla, dokaj optimistične napovedi ministra za delo, socialo na samem zaslišanju, me sedaj zanimajo predvsem finančne posledice oziroma ali so zagotovljena finančna sredstva za vsa tista vprašanja, ki so bila takrat nekako podani potem pozitivni odgovori na zaslišanju? Kajti sama iz proračunske dokumentacije tega namreč nisem zasledila, pa bi potem prosila za odgovore.

Prvo področje so centri za socialno delo. Zdaj razvidno je sicer, da se postavka nekoliko zvišuje, ampak takrat minister na zaslišanju je povedal, da želite centre za socialno delo približati uporabnikom. In na konkretno vprašanje ali boste ponovno vzpostavili nazaj določene centre za socialno delo, ki so bile ukinjene z zadnjo reorganizacijo je bilo rečeno, da vsekakor boste preučili situacijo in da boste nekatere centre vzpostavili nazaj. Zdaj jaz tukaj sprašujem predvsem za tiste, ki so bili ukinjeni v večjih mestnih središčih, tudi tam, kjer delujejo upravne enote in kjer so bili navsezadnje koristniki teh centrov za socialno delo tudi 30 tisoč in več ljudi, pa so se ukinili. Zdaj pa me zanima ali imate v okviru predloga rebalansa proračuna za leto 2023 ali pa za leto 2024 v okviru proračuna predvidena tudi finančna sredstva za vzpostavitev katerihkoli centrov za socialno delo? Ali je to predvideno tudi že kot torej finančna konstrukcija?

Potem sredstva za aktivno politiko zaposlovanja. Tukaj moram reči, da sem razočarana nad tem, da spodbude za zaposlovanje, tukaj finančna sredstva nižate, na drugi strani pa se kar enormno dvigujejo sredstva za denarno socialno pomoč. Jaz mislim, da je to povsem napačen pristop. Kajti, ljudi je potrebno aktivirati k zaposlovanju, ne pa k odvisnosti od vsakokratne denarne socialne pomoči in politike, ki jo izvaja vladajoča koalicija.

Potem, če se dotaknem socialno varstvenih zavodov, in sicer moram tukaj reči, da po več kot 13 letih, ko se ni zgradil niti en dom za starejše, je prejšnja Vlada Janeza Janše omogočila razpis in to dva razpisa za gradnjo, prenovo, preureditve, nadgradnje javnih domov. Zdaj ta dva razpisa sta bila izvedena, domovi za starostnike so se prijavili na te razpise, ampak vemo, da se trenutno nahajamo v situaciji, ko imamo draginjo, enormen dvig cen in tukaj vas je že Skupnost socialnih zavodov opozorila, da za izvedbo teh projektov je potrebno zagotoviti dodatna finančna sredstva v proračunu, sicer projekti ne bodo dokončani v takšni zasnovi, kot so bili predvideni. In tukaj gre pri 25-ih socialno varstvenih zavodov za približno 17,6 milijonov evrov dodatnih finančnih sredstev. Zdaj me zanima, ker sama žal nisem videla iz proračunskih dokumentov ali je teh 17,6 milijonov evrov dodatnih finančnih sredstev v proračunu zagotovljenih tako, da se bodo lahko ti projekti tudi dokončali, da potem ne bo seveda problemov tudi s kakšnim vračilom finančnih sredstev zaradi neizvedenih projektov.

Potem, če ostanem še na socialno varstvenih zavodih. Namreč, dejstvo je, da ti se že dlje časa soočajo tudi z veliko kadrovsko krizo. Neuspešni so tako tudi pri izvajanju javnih razpisov za zaposlitev na prostih delovnih mestih. Na drugi strani pa seveda so preobremenjeni trenutno zaposleni. Zdaj me zanima, ali ste morda v proračunu namenili kakšne dodatne finančne spodbude za zaposlovanje tudi mlajšega kadra v domove starostnikov? Namreč tudi na to vas je opozorila skupnost socialnih zavodov, ki poroča, da se bo v naslednjih 3 letih upokojilo skoraj 9 % vseh zaposlenih v domovih za starejše, še v nadaljnjih 2 letih pa tudi dobrih 8 %. Torej že ob trenutni veliki kadrovski stiski bomo torej približno čez 3 leta imeli tukaj enormno pomanjkanje tega kadra in me zanima, ali so z vaše strani predvidene tudi kakšne finančne spodbude oziroma kako boste potem reševali to kadrovsko problematiko?

Prav tako je napovedan dvig cen oskrbnin v domovih za starejše. Zdaj, tukaj je bilo opozorjeno, da ob upoštevajoč dosedanje podražitve energentov, hrane, bi bile lahko položnice oskrbovancev v domovih v povprečju višje tudi za približno 43 evrov na mesec. Zdaj, me zanima, glede na to, da seveda si verjamem, da noben od nas ne želi, da bi te finančne posledice v celoti občutili oskrbovanci, me zanima, kako so predvidena finančna sredstva, ali če sploh so, v proračunu za to, da se bo domovom za starejše pomagalo v tej stiski v času draginje, ki jih imamo.

In pa, problem so tudi višji stroški dela zaposlenih zaradi povišanja plač, zaradi sprejetega aneksa h kolektivni pogodbi. In zdaj me zanima, ali ste tudi za to predvideli kakšna finančna sredstva ali pa bodo v celoti bremenila oskrbovance? Namreč tudi tukaj ste bili o tem že opozorjeni s strani domov za starejše. Zdaj, dejstvo je, da prejšnja Vlada, ki je aneks tudi sprejela, je sredstva finančno predvidela na postavki dolgotrajna oskrba. Zdaj, dolgotrajna oskrba, ki se je prenesla iz tisti del iz Ministrstva za zdravje, ga vi v celoti niste prinesli v takšni višini na Ministrstvo za delo. Namreč takrat je bilo po NRP za obdobje 2022 do 2025 v rebalansu za leto 2022 predvideno 97 milijonov 400. Zdaj po trenutno veljavni pa približno za 15 manj, sicer nekoliko višate sedaj sredstva za dolgotrajno oskrbo, mene pa predvsem zanima, torej, ali so tukaj zagotovljena tudi finančna sredstva, da se bodo pokrile višje plače zaposlenih v domovih za starejše?

In pa, kot drugo, tudi me zanima, kako je z deinstitucionalnimi oblikami dolgotrajne oskrbe. Namreč na terenu se že dogaja, da iz državnega proračuna sredstva za te oblike izvajanja pomoči niso več zagotovljena. Na pomoč so priskočile občine, kolikor so lahko, da so zagotovila finančna sredstva, da ti oskrbovanci ne bi od danes do jutri ostali brez pomoči. Ampak seveda glede na to, da je tudi predstavnik Ministrstva povedal, da je za vas prioriteta izvajanje dolgotrajne oskrbe, me sedaj zanima, ali ste za to zagotovili tudi finančna sredstva, tako da ne bodo dolgotrajno oskrbo več primorane zagotavljati občine, ampak država, ki je navsezadnje dolžna izvajati po zakonu?

In pa še, da se dotaknem področja ranljivih skupin, zlasti upokojencev. No, tukaj moram opozoriti, da doslej ste na upokojence žal pozabili, kar se tiče energetskih in draginjskih dodatkov. Zdaj letni dodatek ste dvignili predvidoma za 5 evrov. Jaz moram reči, da je to sramotno sporočilo, zlasti ob stopnji inflacije 11 %, ki jo imamo. Me pa zanima, kako boste finančno poskrbeli v tej prihajajoči jeseni in zimi, ki bo še posebej pereča za ranljive skupine, v tem primeru tudi za upokojence. Kje so predvidena ta sredstva? Na kakšen način bodo izplačana, če bodo, pa če so predvidena, in kdaj lahko upokojenci pričakujejo vašo pomoč tudi v obliki finančnih transferov? Pa še vprašanje glede programa Pomoč družini. Tukaj sicer pozdravljam na splošno dvig sredstev me pa zanimata dve postavki, to je sofinanciranje programov nevladnih organizacij. Tukaj glede na to, da je za to predvideno skoraj milijarda evrov me zanima, katerim / nerazumljivo/, če lahko malce več poveste točno zakaj so ta sredstva predvidena in katere nevladne organizacije jih bodo prejele? Kot druga postavka, to je zagotavljanje raziskovalnih projektov. Jaz moram reči, da glede na pretekle slabe izkušnje z raznimi projekti me tukaj tudi zanima kakšni projekti, raziskovalni so potrebni na tem področju, na kakšen način ste si zamislili, da boste jih izvajali in zakaj je to dobro oziroma kaj bodo dobrega prinesli za naše državljane?

Toliko zaenkrat.