Govor

Vesna Humar

Dober dan vsem. Spoštovana predsednica, članice, člani, cenjeni vsi. Prinašam pozdrave ministra Mateja Čolna, ki danes zaradi drugih nujnih obveznosti ne more biti tu. Z mano so danes vodja Sektorja za Slovence v svetu gospa Suzana Martinez, vodja Sektorja za zamejstvo gospod Rudi Mrljak in odgovorna za finančno poslovanje gospa Darja Mlinar.

Ja, uvodoma samo nekaj besed, tako da nam ostane več časa za morebitna vprašanja, pojasnila in razpravo. Proračun za leto 2023 za Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu se v primerjavi s proračunom za leto 2022 povečuje za 6,18 %. To pomeni, da je za dejavnosti urada v naslednjem letu na voljo 11 milijonov 379 tisoč evrov. Prav tako se rast nadaljuje v letu 2024, ko je predviden predlog proračuna 11 milijonov 580 tisoč evrov, kar je za 8 % več, kot znaša proračun v 2022.

Kot veste, urad pravzaprav nekako deli svoje dejavnosti na tri ključna področja. Se pravi, tisto tretje najmanjše obsega delovanja urada, torej plače in materialne stroške, največje obsega uresničevanje ustavne obveznosti, podpora Slovencem v zamejstvu in tretja podpora Slovencem po svetu. Mi smo pri pripravi načrtovanja izdatkov za leti 2023 in 2024 predvsem veliko pozornosti namenili temu, da se sredstva, ki jih neposredno namenjamo našim društvom, organizacijam in ustanovam v skupnostih zunaj meja Republike Slovenije in v svetu, povečujejo, torej da lahko damo možnost prejemnikom sredstev, da ublažijo pravzaprav to posledice tega, kar prinaša, kot smo slišali v uvodu, spreminjajoča se makroekonomska situacija in da lahko razmišljajo tudi o razširitvi in dopolnitvi svojih ustaljenih dejavnosti ter uvajanju novih dejavnosti. To pomeni, da tudi razpisa za obe področji, ki ju pričakujemo kmalu, torej v naslednjem tednu, za leto 2023, pravzaprav ponujata več sredstev, kar menimo, da je zelo, zelo pomembno in da je zelo pomembno tudi, da se to ravnovesje med temi tremi ključnimi področji, ki sem jih omenila na začetku, ohrani. Kot smo povedali že večkrat, urad ob nadaljevanju vseh dosedanjih sklopov dejavnosti želi v naslednjih dveh oziroma v naslednjih štirih letih še okrepiti nekatere, nekatere poudarke oziroma nekatere plati delovanja, to so predvsem skrb za ohranjanje in krepitev znanja slovenskega jezika v naših skupnostih, skrb za mlade, tako stališča vključevanja mladih Slovenk in Slovencev izven meja in po svetu v delovanje društev in organizacij kot s stališča dela z novimi izseljenci, predvsem v Evropi in stališča podpore tako imenovanega kroženja možganov, se pravi povratništva v Republiko Slovenijo in tretje področje, ki se na to drugo tudi precej navezuje, ravno na tej točki, / kašljanje/ se opravičujem, je gospodarsko sodelovanje, se pravi globalna slovenska gospodarska mreža. To področje recimo potencialov in neizkoriščenih možnosti, o katerem se velikokrat zelo intenzivno pogovarjamo, nas zelo veseli. Med drugim, da smo v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo tik pred tem, da se oblikuje gospodarska koordinacija slovenskih zamejskih gospodarskih združenj, za katere upamo, da bo zaživela še pred zaključkom letošnjega leta.

Tako, toliko za uvod, smo pa vsi štirje seveda na razpolago za dodatna pojasnila in odgovore na vprašanja.

Hvala.