Govor

Dobro jutro.

Spoštovane članice in člane komisije, predstavnike ministrstva in vse ostale vabljene, prav lepo pozdravljam. Pričenjamo s 3. nujno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani, in sicer, gospa Iva Dimic, na seji pa kot nadomestni člani oziroma članice komisije s pooblastili sodelujejo, kolega Rado Gladek nadomešča kolega Francija Kepa, mag. Bojana Muršič pa nadomešča poslanca Predraga Bakoviča.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni gospod Matej Arčon, minister brez resorja, pristojen za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, ter predstavniki Ministrstva za finance.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije,. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem. Komisiji uvodoma predlagam, da združimo obravnavo obeh točk dnevnega reda. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Tako prehajamo na 1. IN 2. IN DRUGO TOČKO DNEVNEGA REDA, TOREJ NA OBRAVNAVO PREDLOGA SPREMEMB PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2023 IN PREDLOGA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2024.

Predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2023 in Predlog proračuna Republike Slovenije za 2024, je dne 30. 9. 2022 Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada. Sta objavljena na spletnih straneh Državnega zbora, obravnavali pa ju bomo na podlagi 41., 166. in 157. člena Poslovnika Državnega zbora kot zainteresirano delovno telo, torej zgolj z vidika svojih pristojnosti na delovnem področju komisije, torej v delu, ki se nanaša na proračunskega uporabnika Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Prejela sem še eno pooblastilo in sicer, poslanka Lucija Tacer nadomešča poslanko Mirjam Bon Klanjšček.

Do tega trenutka nisem prejela nobenega predloga za amandma komisije, zato uvodoma prosim predstavnika Ministrstva za finance, da poda uvodno obrazložitev predlogov sprememb proračuna za leto 2023 in leto 2024 in pa zaradi samega zapisa seje vljudno prosim, če se predstavite.

Izvolite.