Govor

Hvala lepa za besedo, predsedujoča.

Tudi jaz se zahvaljujem za, bom rekel, izčrpno prezentacijo, bi pa vseeno mogoče par mogoče bolj podrobnih obrazložitev, saj, načeloma ste stvari nakazal že čez prezentacijo, ampak vseeno bi mogoče bil malo bolj konkreten.

Postavka znanost in informacijska družba. Včeraj sem bil prisoten na Odboru za izobraževanje in tudi tam je bilo govora oziroma na nekaterih postavkah so se sredstva zmanjševala, pa je državni sekretar omenil, da ne smemo gledati strogo samo, bi rekel, njegov vrtiček, ampak so sredstva tudi drugje. Ampak vseeno mogoče malo bolj podrobno obrazložitev zmanjšanja sredstev glede na, če gledamo oceno realizacije 2022, sprejeti proračun 2023 in predlog proračuna za naslednje leto, tukaj se pač zmanjšuje, mogoče je to razlog kohezijska sredstva, ampak mogoče malo bolj podrobno obrazložitev.

Potem lokalna samouprava, vemo, da lokalna samouprava je eden od, bi rekel, virov razvoja in generator marsikaterega uspešnega projekta, tako da tudi tukaj gre za zmanjšanje sredstev v višini 4 milijone, pa mogoče tukaj malo dodatno obrazložitev.

Potem imamo pod 14 - podjetništvo in konkurenčnost in v bistvu pod podstavka 140205 - gospodarska infrastruktura in razvojni centri. Tukaj je predvideno povečanje sredstev za 17 milijonov, ampak, ko smo iskali to postavko v NRP nismo našli povezave, tako da mogoče malo razlage glede tega.

Zdaj pa še glede blagovnih rezerv. Vi ste jih sicer v prezentaciji omenjal, ampak glede na nepredvidljive čase so blagovne rezerve zelo, zelo pomembne, se pravi, lahko se nam zgodi, da v določenem trenutku določenih osnovnih dobrin ne bo, ki jih pač zagotavljamo v takih primerih preko blagovnih rezerv. In zdaj, če primerjamo sploh to realizacijo za to leto, vi sicer malenkostno povečujete, ampak če pa primerjamo s preteklostjo, predlog proračuna za 2023 je 11 milijonov, za 2024 pa 13 milijonov. Se vam zdi to dovolj za zagotavljanje stabilnosti blagovnih rezerv? Ker to se mi zdi, se mi zdi zelo pomembna postavka v teh nepredvidljivih časih.

Toliko, toliko mogoče za začetek na kratko.

Hvala.