Govor

Tilen Božič

Spoštovana predsednica, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci in seveda tudi vsi ostali. Dovolite mi, da na kratko predstavim poglavitne rešitve Predloga zakona o nujnem ukrepi na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov, ki ga je Vlada v vašo hišo poslala v obravnavo po nujnem postopku.

Predlog zakona predvideva začasno znižanje stopnje DDV na 9,5 % za dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo, od katerih se po trenutni ureditvi plačuje DDV po davčni stopnji 22 %. Začasni ukrep je predviden za obdobje od 1. septembra 2022 do vključno 31. maja 2023 in bo veljal tako za gospodarske kot tudi gospodinjske odjemalce. Glede na hude motnje na trgu pri gibanju cen predvsem električne energije in zemeljskega plina, pri čemer ne gre za redna sezonska nihanja, je cilj predloga, da se z začasnim znižanjem stopnje DDV za omenjene energente zagotovi, da so potrošniki v času največje porabe energentov, torej med ogrevalno sezono, dodatno razbremenjeni posledic podražitev energentov. Vlada s svojim predlogom zakona ureja problematiko nižjih stopenj DDV za energente za vse vrste energentov, ki se uporabljajo za ogrevanje in za katere je seveda v skladu z direktivo o DDV sploh možna nižja stopnja davka na dodano vrednost. Kot je vlada že večkrat poudarila, ukrep nižjih stopenj DDV je le eden izmed ukrepov. Pred tem smo že uredili regulacijo cen električne energije, pa tudi zemeljskega plina. Le ob regulaciji cen je lahko učinkovit ukrep nižje stopnje DDV, da se zagotovi, da se znižanje stopenj tudi odrazi v nižjih drobno prodajnih cenah. S tem ukrepom se bo tako komplementarno ukrepov regulacije cen posameznih energentov razbremenilo končne potrošnike, saj se v tem primeru nižja stopnja DDV neposredno odrazi v nižji ceni energenta. Dvig cen električne energije in zemeljskega plina neposredno vpliva tudi na dvig cen daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo, zato je ne glede na to, da trenutno še ni vzpostavljena regulacija cen tudi za te energente, določena nižja stopnja DDV tudi zanje. Bo pa vlada pozorno spremljala gibanje cen energentov na trgu in vpliv znižanja stopenj DDV na drobno prodajne cene ter po potrebi predlagala tudi dodatne ukrepe kot na primer razširitev regulacije cen. S tem v zvezi se že pripravlja študija, ki bo pripravljena do konca avgusta, da se še po potrebi pred začetkom kurilne sezone dodatno poseže na področje oblikovanja cen. Z vidika javnofinančnih prihodkov Vlada ocenjuje, da bo izpad tega ukrepa za 9 mesecev približno 130 milijonov evrov. Je pa tudi res, da bi radi glede na to, da kurilna sezona začne kmalu, da je september tudi že pred vrati, želeli, da ta zakon začne veljati čim prej. Iz tega razloga nujni postopek, iz tega razloga tudi določba, da bi radi, da bi veljal ta zakon že naslednji dan po objavi v Uradnem listu.

Spoštovani poslanke in poslanci! Upoštevaje navedeno Vlada predlaga, da predlog zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov tudi podprete. Hvala.